Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Smärtsam hinderbana

Livets ständiga och mångfacetterade kamp i Palestina. Det vanliga i sagors och filmers värld är att historien avslutas med ett lyckligt bröllop eller åtminstone en kärleksfull sammankomst.

Kultur och Nöje2009-04-20 03:00
"Granatäpplen och myrra" börjar med bröllopet för att sedan utvecklas till en frustrerande och smärtsam hinderbana. Filmen skiljer sig från en hel del skildringar av Palestina genom att handla om medelklassen. Dessa människors problem är inte pengar men på ett effektivt sätt visar regissören Najwa Najjar hur ockupationen och kriget påverkar människor dagligen. Trots detta är filmen egentligen inte det minsta politisk utan har en mer humanistisk synvinkel. De flesta israeler visas inte närgånget, om ansikten syns är de prydda av solglasögon eller överskuggade. Filmen fokuserar på den svåra vardagen i Palestina. Det är den som ser filmen som får lägga ihop två och två. Politiken är alltså inte i förgrunden, även om den inte går att bortse från. Strax efter att Kamar och Zaid har gift sig konfiskeras deras mark av Israel och bosättare sätter upp tält på marken. Zaid arresteras för att ha kämpat emot militärpolisen och helt plötsligt är lyckan långt borta. Istället går Kamars och familjens dagar ut på oro och träffar med sin israeliska advokat. Samtidigt försöker Kamar leva vidare genom att kämpa och gå på dansrepetitioner. Över natt vänds deras liv upp och ner och de drunknar i maktlöshetens hårda vågor. "Granatäpplen och myrra" förmedlar en uppgiven känsla som tynger den palestinska befolkningen. Människorna i den här filmen vill inte ha bråk men försöker bevara en gnutta värdighet i en extremt ovärdig situation. Problemen inramas av ett vackert och eftertänksamt fotoarbete. Bland skådespelarna känns Hiam Abbass och Ali Suliman igen från "Citronlunden". Suliman verkar vara något så ovanligt som en palestinsk filmstjärna då han även medverkat i "Paradise Now". Styrkorna till trots är "Granatäpplen och myrra" inte speciellt unik eller omvälvande. Det är en intressant film som definitivt är sevärd men den är ändå gjord efter en klassisk mall. Filmens överkulturella titel hjälper inte heller eftersom den inte säger så mycket. Att livet både är sött och bittert är trots allt en paroll som passar många filmer.

Granatäpplen och myrra

Bio Harlekinen

Regi: Najwa Najjar

I rollerna: Yasmine Elmasri, Ashraf Farah, Ali Suliman, Hiam Abbass, Yosef Abu Wardeh med flera.

Betyg: * * *

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!