Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Slaget om schlagern

STOCKHOLM (TT Spektra)
Nu är det för sent att skicka in bidrag till Melodifestivalen.
Fredagen var sista dag för att lämna in låtar till nästa års schlagerfest och redan om tre veckor ska de uttagna melodierna presenteras.
- Enligt planerna ska de 32 bidragen vara klara den 7 november, säger Christer Björkman, artistansvarig för Melodifestivalen på SVT.

Kultur och Nöje2002-10-22 00:00
I fjol skickades det in 1 830 bidrag till Melodifestivalen. SVT:s projektledare Thomas Hall räknar med att det antalet slås i år. Fram till klockan 23.59 på fredagskvällen kunde hugade låtskrivare lämna in sina sånger personligen till tv-huset i Stockholm eller posta dem till SVT.
Två som redan har gjort det är Pernilla Wahlgren och Carola Häggkvist, som i medierna avslöjat sina planer på comeback i Melodifestivalen. Men det är långt ifrån säkert att de kommer med.

<b>Låten avgör</b>
För juryns arbete går ut på att vaska fram de bästa låtarna och den ska följaktligen inte ta hänsyn till om det är en känd röst som sjunger på demokassetten.
- Det ingår i direktiven att det bara är låtpotentialen som ska avgöra. I fjol sjöng Magnus Carlsson i Barbados på fyra av låtarna, men juryn står över det, säger Christer Björkman.
En "förjury" bestående av musikförläggare runt om i Sverige gör ett grovt urval och lämnar sedan över ett hundratal låtar till en jury på 13 personer, musikkunniga som Christer Björkman valt ut. Till den 7 november ska låtarna vara uttagna, så arbetet måste gå fort.

<b>SVT vill vinna</b>
SVT:s målsättning är att hitta en låt som ska kunna vinna schlager-EM nästa år, men det innebär inte att juryn fått instruktioner att hitta låtar som liknar Lettlands kabaréaktiga segerlåt från i år.
- Det är en målsättning att vi ska vinna, men vi tittar inte så snävt utan ser kanske på vad som har fungerat i schlager-EM de senaste tio åren, men också om låtarna kan fungera på "Svensktoppen" och "Tracks", säger Christer Björkman.
32 låtar väljs ut till nästa års Melodifestival. Precis som i år blir det fyra deltävlingar som leder fram till en final den 15 mars. SVT har ännu inte offentliggjort vilka städer deltävlingarna ska hållas i eller var finalen ska gå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!