Skriv ditt liv!
När du fyllt 60 har du ett liv att berätta. Särskilt folk som jobbar med arkiv och historia och kulturarv är medvetna om det.
- Det är vardagsberättelse, de behöver inte vara särskilt dramatiskt, säger Börje Hjorth på Östergötlands Arkivförbund, ÖLFA som är en av inbjudarna.
De övriga är länsmuseet, Kulturarv Östergötland och Stadsmuseet.
Börje Hjorth gjorde samma sak för 25 år sedan, i Jönköping. Då fick han in uppåt 90 berättelser där 20 valdes ut till en bok. Annat var det förr, blev titeln.
- Det som märktes då var att många berättade detaljerat om sin ungdom när mycket hände, man roade sig och sökte partner och annat. Sen blev det mycket mer kortfattat. Så var det skillnad på stad och land, i stan var det etablissemang som nykterhetslogen där man dansade, på landet mindes många till exempel grisslakt, det gjorde intryck på många.
Men en bok kostar pengar och framtiden får utvisa om det finns pengar att söka så det räcker till. Börje Hjorth hoppas på bok till 2006. Men än så länge har inbjudan gått ut och forskarna hoppas att folk samlar sig till skriverier. Året ut har man på sig.
Ett litet "skelett" ges som hjälp i form av fyra rubriker. Min barn- och ungdomstid, Mitt arbete och vuxenliv, Mitt engagemang i folkrörelser och föreningsliv, Några händelser som påverkat mig.
- Men människor ska ju skriva fritt. Vi har upptäckt att man får veta mer än när man ställer frågor om vissa saker, som man ropar får man svar liksom. Det här är viktigt. Vanliga människors liv är vår gemensamma historia.
Fler uppgifter finns på nätet, www.kulturarvostergotland.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!