"Skönhet ska vara en demokratisk rättighet"

Med gult som grafisk signalfärg axlar föreningen Svensk form sitt nya officiella uppdrag: att ta ett nationellt ansvar för formområdet.
- Vi har ju funnits i 157 år, men regeringens beslut är ett väldigt viktigt steg, säger vd Johan Huldt.

Kultur och Nöje2002-04-08 00:00
Den anrika föreningens gamla styrelserum hade ritats av Gunnar Asplund. I det nuvarande svävar Jonas Bohlins tyllkjolslampor ovanför mötesbordet och det är även han som ligger bakom övriga möblemanget minus mattan och en skrymmande teve- och videohylla som skjutits in i skamvrån.
- Vi säger ju ofta att man ska lämna det så som arkitekten skapade det, men det är svårt att leva som man lär. Det där är ett typexempel, säger Johan Huldt och tittar på teveapparaten.
Nytt gult grafiskt material ska signalera kreativitet men också markera föreningens nya status. I höstas anslog regeringen 5 miljoner kronor till Svensk form för att inrätta en mötesplats för just form och design. Dessutom får föreningen ytterligare en miljon de kommande tre åren för uppdraget.

<b>Fik och butik</b>
Den av regeringen eftersökta mötesplatsen finns delvis i Svensk forms lokaler på Skeppsholmen i Stockholm som rymmer utställningar, butik, internationella tidskrifter och kafé. Ett forskningsbibliotek är under uppbyggnad, liksom ett forskningssamarbete med någon högskola, vilket är ännu inte klart. Men visionerna rymmer långt mer. Johan Huldt hoppas på form- och designcenter även ute i landet (i dag finns sedan länge ett i Malmö) och för att utöka utställningsutrymmet på Skeppsholmen har arkitekten Jan Berg tagit fram en ritningar och modell på en transparent utställningsmodul som kan placeras som ponton på vattnet.
Just utställningarna är också den kanske viktigaste av Svensk forms verksamheter.
- Vi har alltid ett antal utställningar som vandrar runt om i landet, säger Johan Huldt.

<b>Ellen Key</b>
"Frikyrkopastor" säger han om sig själv efter en engagerad utläggning om formens betydelse i våra liv. Föreningen byggdes upp av profiler som Gregor Paulsson som argumenterade för vackrare vardagsvaror och Ellen Key vars appell löd "skönhet för alla". I dag har vetenskapliga undersökningar visat att bara själva rummet på ett sjukhus kan ha en välgörande inverkan.
Som föreningens stora uppgift ser Johan Huldt att främja god design i det offentliga rummet.
- Skönhet ska vara en demokratisk rättighet. Jag tror inte vi tänker på att en väldigt stor del av den design vi möter som individer är den vi blir serverade via kommuner och landsting, det vill säga det offentliga. Det är inte de där presentprylarna vi köper. De finns med i bilden, men för oss är de inte det stora arbetet, utan det är den form och design som vi inte uppsöker men som faktiskt uppsöker oss.
Han vill inte se föreningen som smakdomare utan menar att "god" är liktydigt med kunskap.
- Vår uppgift är att höja medvetenheten om formens betydelse.

<b>Designriksdag</b>
Det ska bland annat ske genom en nyinrättad årlig designriksdag, premiär den 14 november. Till den ska poliska och ekonomiska makthavare inbjudas tillsammans med fackföreningar, forskare och formmänniskor.
När det gäller formgivarna själva menar han att medvetenheten och kunskapen är stor.
- Vi kanske inte är lika vällustiga eller spektakulär som italienarna, däremot är vi breda och bryr oss om konsumenten. Om vi ska titta på bredden på svensk design i dag tycker jag nog att den är skapad för det stora flertalet, lite som Ikeas devis. Den är skapad inom områden som gör att vi kan ha ganska gott samvete, det handlar väldigt mycket om handikappdesign och arbetsmiljö.

Not: Kulturminister Marita Ulvskog invigde den 4 april den nygamla mötesplatsen för form och design på Skeppsholmen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!