Skönhet och smak
HÅKAN GROTH ochLARS STRÖMBLADBarock och Rokoko i Sverige1650 - 1770Prisma
Foto:
En ny bok
Författarna av Barock och Rokoko i Sverige 1650-1770 presenterar här sina personliga urval av Sveriges vackraste slott och herrgårdar. De ger den historiska bakgrunden samtidigt som de beskriver arkitektur och inredning. Allt är rikligt illustrerat med egna fotografier och resultatet är ett mästerverk i skönhet och smak.
Av utrymmesskäl är antalet byggnader i presentationen begränsade till nio, vilket är synd för alla svenskar som bor långt från huvudstaden. Enbart Stockholms slott samt Drottningholms slott och teater lägger beslag på hälften av antalet sidor som är till förfogande. Vi i övrigt nöjda läsare kan bara hoppas att en fortsättning är planerad, där flera byggnader med en bredare geografisk spridning kan erbjudas. Ett personregister skulle också vara till stor nytta. Bilderna kan gärna visa en större variation i rikedom. Linnés Hammarby visar att en relativt anspråkslös timmerbyggnad kan ge lika stor estetisk tjusning som interiören av Stockholms kungliga stenkoloss.
Trots dominansen av vackra byggnader i Stockholm och Uppland, finns en hel del intressanta avsnitt som är av särskilt intresse för östgötar. Lambohof utanför Linköping byggdes av Fredric Carl Sinclair (1723-76) som ledde Östgöta infanteriregementet i pommerska kriget. Sådana konstnärer som Johan Pasch, Lars Bolinder och Lars Gottman målade många av de vackra väggdekorationerna här. Att Lambohofs omkringliggande mark tvångsinlöstes av staten när Linköpings Universitet byggdes, var en nyhet för mig.
Det påstått vackraste barockbygget som Tessin ritade i Sverige, Steninge, nära Sigtuna, ägdes en tid av en historisk person med östgötsk anknytning till Löfstad; själva Axel von Fersen. När man bläddrar bland bilderna av fasaden, trapphuset, plafondmålningar, fönsternischer, gyllenläderstapeten, dörrar - ja, till och med sänggavlarna och stolarna - häpnar man över denna dyrkan av perfektionismen i minsta kärleksfulla detaljer. Bara kapitlen om Steninge ger läsaren en estetisk tillfredställelse som rättfärdigar de kronor som man har betalt för boken.
Mitt i alla de avbildade arkitektoniska och estetiska alstren finner man en notis om ett finurligt mekaniskt underverk.
I Kina slott, vid Drottningholm, kunde man hissa upp ett färdigdukat bord till matsalen från källaren och låta det kungliga sällskapet servera sig själv, utan lyssnande tjänstefolk. Rummet kallades lämpligt nog för "Confidencen" (förtrolighet).
De båda författarna visar en otrolig känsla för detaljer i sin jakt efter skönhet. Till exempel tar de även med 1700-talshusen utmed Cantongatan som inte ligger långt från Kina slott. År 1952 råkade en engelsk turist sova i ett av dessa avbildade hus, tyvärr utan att beskåda Carl Michael Bellman, som ryktas gå igen i samma hus. Turisten blev överförtjust i Sverige och emigrerade senare hit, där han en dag kom att recensera en bok som visade en bild av hans logi 1952. Ovidkommande för läsaren kanske, men ett nostalgiskt minne för
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!