Skildring av övergivenhet och svåra livsval
Refuge är en skildring av den slitning som kan uppstå i valet mellan självförverkligande och att ta ansvar för sina närmaste. Det är också en spegling av en annan amerikansk verklighet än den i glättiga sitcoms och såpor.Sveriges teatrar slogs om att bli först med pjäsen. Linköping vann - i kväll har Refuge Sverigepremiär på Ung Scen Öst.
Om tre övergivna syskon som ställs inför avgörande livsval handlar Refuge, som har Sverigepremiär på Ung Scen Öst i Linköping i kväll. I några av rollerna ses Maria Sundbom, Frida Röhl och Patrik Wiberg. FOTO: DAN FORSBER
Foto:
- På ett sätt är det en nattsvart skildring, men Goldberg är smartare än så. Hur besvärlig situation vi än befinner oss i är det få som gottar ner sig i svärtan och det gör inte de här personerna heller, säger Maria Löfstrand, som har nyligen gått ut Dramatiska Institutets regilinje.
Syskonens tillvaro ställs plötsligt på ända när Sam kommer in i handlingen. Han väcker Amys drömmar om ett annat liv.
<b>Nytt ljus</b>
- Han virvlar om alla mönster och står för någonting nytt. När man träffar nya människor kan man se sig själv i ett annat ljus. Amy ställs inför valet att lämna sina syskon eller stanna, säger Maria Löfstrand.
Maria Löfstrand berättar att hon ofta blir besviken när hon läser de tio sista sidorna i ett manus. Men Refuge fängslade henne direkt.
- Det jag fastnade för var Amys situation. Hon får ett ansvar som hon inte har valt. Som liten gör man inte saker man inte vill, men som vuxen spelar så många andra faktorer in. Är det bästa att göra saker man vill eller att ta hand om sina syskon som man älskar?
Vår bild av USA mår bra av att nyanseras, anser Maria.
- Det är extremt sällan ett nedslitet medelklassområde visas på film. Det är så de flesta amerikaner lever, men i sitcoms som Ally McBeal skildras en annan verklighet. Men USA är också ett land där människor svälter och hälften inte går och röstar.
Hon beskriver pjäsen som "ohyggligt aktuell". Bara i Linköping finns det 65 unga människor som väntar på utplacering i fosterhem eftersom de är föräldralösa.
- Men allt färre är beredda att ta emot övergivna barn. Den handlar om vad som händer i ett system där vi väljer att inte ta hand om varandra och hur samhället ska bära sig åt om familjen som institution inte fungerar.
<b>Populär pjäs</b>
Jessica Goldberg är en ung dramatiker bosatt i Los Angeles. Refuge hade premiär i New York 1999 och den uppsättningen prisbelönades. Den har sedan spelats på flera teatrar i USA och på Schaubühne i Tyskland.
Intresset för pjäsen i Sverige var så stort på landets teatrar att de "slogs om pjäsen", enligt Maria Löfsrand. Till många teatrars förtret blir det svensk premiär vid Ung Scen Öst. Därefter kommer den att sättas upp på Stockholms Stadsteater, Göteborgs Stadsteater och Riksteatern.
För Maria Löfgren blir produktionen den första efter att hon slutade sin utbildning i våras.
- Jag blev jätteglad och Ung Scen Öst frågade mig om jag ville göra det här. Jag var lätt skräckslagen i början när jag inte kände någon, men det är en fantastisk fin och kärleksfull teater.
Ung Scen Öst fyller en viktig plats, som en motbild till tv, dataspel och film, tycker Maria.
- Teater är mer ett möte mellan människor än TV och film. När man är i den åldern man skapar sin identitet kan den fungera som en viktig spegelbild för en själv.
Men hon tycker att det är tveksamt att upp teater i "ungdomsteater" och "vuxenteater".
- Om problematiken är tillräckligt allmängiltig då spelar det ingen roll. Men på ett sätt är jag friare ju yngre människor jag gör teater för. En yngre publik är oftare mer flexibel och jag litar mer på att de ska förstå. En äldre publik kan bli lite stel.
- Det går inte fuska eftersom yngre inte går med på teaterkonventionen lika lätt. De fångar upp varenda detalj, varenda ord.