Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skärvor av kvinnoliv som skaver

En gammal koffert står på scenen. Den blir vår ingång till kvinnliga dramatiker från förra sekelskiftet. När en av skådespelarna kliver ur den drar nämligen föreställningen igång på allvar.

Ann-Sofie Andersson och Hamadi Khemiri i En gammal koffert eller skärvor av lif. Foto: Östgötateatern

Ann-Sofie Andersson och Hamadi Khemiri i En gammal koffert eller skärvor av lif. Foto: Östgötateatern

Foto:

Kultur och Nöje2007-09-08 06:00

Ut faller ett pärlband av teaterfragment, koncentrerade stycken, monologer och dialoger, humor och allvar. Den röda tråden är kvinnoöden där något skaver, drömmar brister och maktstrukturer blottläggs. Vi möter kvinnor i olika samhällsklasser och skeden i livet, bl a en tjänsteflicka som gifte sig till pengar, en rapp änka på velociped och en gravid kvinna som tänker lämna bort sitt barn.
Scenografin är enkel, skådespelet nära och allt känns både väldigt intimt och genuint - som att hitta tillbaka till teaterns grundform.
Naturligtvis får kvinnorollerna störst utrymme och de korta scenernas skiftande stämningar ger skådespelarna Ann-Sofie Andersson och Stina von Sydow tillfälle att briljera när de kastar sig mellan karaktärerna. Med lätthet växlar de mellan små och stora gester. Men Hamadi Khemiri får kämpa för att ge spänst och knorr åt de karikatyrartade männen.

Författarinnan Helena Nyblom (1843-1926) skrev sent i livet pjäserna "Hämnd" och "Det ringer" som här har kortats och får inleda och avsluta föreställningen. Båda är sprudlande humoristiska skildringar ur borgerliga miljöer. Nyblom själv levde i det akademiska Uppsala, där hon blev känd för sin kvickhet och sitt heta temperament.
Mest roar nog "Hämnd" där en nygift kvinna tröttnar på att vara bunden vid hemmet, medan maken roar sig med kadettkompisarna på klubben.
Men också de sparsmakade novellerna av Maria Jotuni (1880-1943) fascinerar. I monologerna med sina enkla, nästan sträva, texter, finns en humor och värme trots att det handlar om tragiska saker som giftermål som "bara blev".

Föreställningen En gammal koffert - eller skärvor av lif är först ut bland uppsättningarna i Spets, ett flerårigt samarbetsprojekt mellan Riksteatern och Östgötateatern med syfte att lyfta fram kvinnliga dramatiker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!