Skarp Guillou
Åtta personer greps i Danmark, två av dem häktades. Säkerhetspolisen uppger att de har "utländsk bakgrund", ett par av dem har kopplingar till al-Qaida. Detta hände i verkligheten för ett par dagar sedan. Det är nästan kusligt hur verkligheten överträffar dikten, som det brukar heta.
Han är rykande aktuell, Jan Guillou - tycker recensenten Janne Berglund om hans nya roman. Foto: Scanpix
Foto:
Åklagare och politiker tillkännager stolt att de lyckats avvärja en terrorattack av aldrig skådad omfattning.
Något för polisen Eva Johnsén-Tanguy att ta itu med, förstås. Hennes vän Erik Ponti, den begåvade radiojournalisten, jobbar med historien på sitt sätt. Konflikter uppstår.
Jan Guillous 39:e bok är ingen underhållningsroman, någon "deckarkung" är han inte och boken ligger långt från Arn och Hamilton.
"Fienden inom oss" handlar om hur terroristskräcken påverkar oss. Det verkliga hotet kommer inte från al-Qaida. Det kommer från rädslan och de känslor den väcker.
Det är rädslan för terror, inte det verkliga hotet, som gör att vi också tolererar inskränkningar i demokratin i demokratins eget namn. Det som ser ut som ett skydd för demokratin är i själva verket hotet mot den.
Fienden är inte muslim eller kurd eller någon annan svartskalle. Fienden finns inom oss själva.
Guillou är skarp i sin samhällskritik. Syftet är förstås att väcka oss och få oss att tänka kritiskt. Jag tycker han lyckas med det i "Fienden inom oss".
Han är också rykande aktuell, han har till och med fått in ett stycke om migrationsdomstolens bisarra slutsats att det inte råder någon väpnad konflikt i Irak. En åsikt som i romanen leder till katastrofala följder.
För det är väl verkligheten som Guillou kommenterar i det fallet och inte en uppdiktad historia som sedan blev verklig? Som gripandet av "terroristerna" i Danmark.
Ambitionen att vara dagsaktuell sker möjligen på bekostnad av skärpan i själva historieberättandet. Det blir lite långrandigt och pratigt ibland. Men det får man ta.
En krydda i berättelsen är alla namn och figurer som dyker upp: Leif Silbersky och Peter Althin (lätt maskerade), Anna Holt (TV-snut), Journalistförbundets ordförande Agneta, Annika Bengtzon (Liza Marklunds hjälte), Katarina Bloom, Ingalill (som berättar om böcker i TV) med flera. Vi får också lite tillbakablickar på det som hände 1973 när en känd journalist sattes i fängelse för sina avslöjanden om fienden inom oss på den tiden.
Bokens icke-hjältar är journalisterna på Kvällspressen och Aftonposten.
Fienden inom oss
Piratförlaget