Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skakande skildring om utsatt folk

Foto:

Kultur och Nöje2012-10-12 11:28

Rose

Flimmer Norrköping Filmfestival

Regi: Wojciech Smarzowski

I rollerna: Marcin Dorocinski, Agata Kulesza, Malwina Buss m fl.

Betyg: * * * *

Uttrycket "falla mellan stolarna" realiseras på ett tragiskt sätt i Wojciech Smarzowskis skildring av masurerna, folkgruppen som hamnade i olika länders våld i mitten på 1900-talet. Deras öde beskrivs genom änkan Róza som beskylls för att vara tysk och därmed utstött. Men filmen egentliga mittpunkt är Tadeusz.

Det är pang på, Tadeusz ligger nerblodad och halvdöd och ser på medan tyska soldater våldtar hans fru och sedan skjuter henne. Han lyckas ta sig ut till Rózas gård där de försiktigt närmar sig varandra. Från ensamheten börja Róza känna sig lite tryggare. Verkligheten gör sig dock ständigt påmind genom kontinuerliga våldtäktsförsök på henne. När det inte är män som ger sig på henne är det bygdens människor som vill fördriva henne ut ur samhället. För det mesta finns dock Tadeusz som enda ljuspunkten. De får båda möjlighet att ta hand om varandra och läka sina sår från år av krig tillsammans.

?Rose? är inte den typen av film som du kan lämna bakom dig efteråt. Det är frustrerande att se så mycket maktlöshet. Det är förkrossande att vittna så mycket våldföring och veta att igår var det masurerna, idag är det andra folkgrupper som utsätts för exakt samma saker. Våldtäkt är tyvärr än idag en krigsföringsmetod ämnat att bryta ner samhällen. Så även om du som tittare känner dig illa till mods av ?Rose? påminner den om något som berör oss alla. Det är en riktig historieberättares skicklighet att genom en personlig historia gestalta människan i stort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!