Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ska vackra Olga fria skön Zarah?

ANTONY BEEVOR
Mysteriet Olga Tjechova
Var Hitlers favoritskådespelerska sovjetisk spion?
Historiska Media

Foto:

Kultur och Nöje2005-08-27 06:00
Antony Beevors senaste bok innehåller den ena överraskningen efter den andra. Den första är att en så skicklig militärhistoriker som Beevor överger sin specialitet, krigsfälten, för att ge sig in i en berättelse om en halvrysk skådespelerska i 30-talets Hitlertyskland.
Olga Tjechova, (brorson till författaren Anton Tjehov), var tydligen välkänd bland nazisterna fast att kalla henne för Hitlers favoritskådespelerska är kanske att ta i. Att hon inte var så omskriven i västvärlden kan hänga ihop med en annan nyhetsprioriteering under åren före kriget.

Hur som helst har Beevor kommit över hennes livsöde under sin forskning i de ryska militärarkiven och med rätta tyckt att det borde berättas för allmänheten. På goda grunder antar han att båda hon och hennes bror, Lev Knipper, var ryska spioner under kriget. Teorin verkar trovärdig med hänsyn till hur hon behandlades av Ryssland efter kriget.

Den största överraskningen för en läsare i Sverige är författarens antagande, nästan i förbifarten, att Zarah Leander också arbetade i rysk tjänst! Jag trodde först att det var ett feltryck, men Beevor citerar en bok av Trudl Junge, samt bekräftande uppgifter från general Sudoplatovs son, Anatolij, som är NKVD-kännare. Zarah Leander reste ofta till Sverige från Berlin och kunde ta kontakt med Zoja Rybkina i Stockholm. Rybkina blev senare kontaktagent till Olga Tjechova innan hon på typiskt kommunistisk vis föll i onåd, sparkades och flyttades till en gulag i Siberien.

Olga Tjechova, född Knipper, var begåvad, vacker och ingift i den berömda författaren Anton Tjechovs släkt. Efter revolutionen flydde hon till Tyskland med sin son och blev ganska snabbt berömd som stumfilmsskådespelerska och sedan aktris. Datum för hennes rekrytering till rysk tjänst som spion, "sovande" eller aktiv, är okänd.

Som många spioner var hennes förhållande till sanningen lika trovärdig som en Europarlamentarikers när de ska fylla i reseräkningar och hon försökte alltid ge en bättre - eller korrigerad - bild av sig själv än var som faktiskt var fallet. Beevor är att gratulera när hans forskning avslöjar den ena halvsanningen eller lögnen efter den andra.

En svagheter med boken är inte Beevors fel. Det är likheten mellan alla namn. Det blir mycket svårt att hänga med i berättelsen med så många Misja och Masja för att inte tala om Olga och Olja. Det finns så många flickor som döptes till Olga att man undrar om dopet var en del av det kommunistiska systemet om likhet för alla.

Historian om Olga Tjechova är fylld av storpolitik, intriger, teaterhistoria och dramatik, men den intressantaste delen för en svensk läsare är onekligen rentvagningen av naziststämpel på vår sångstjärna Zarah Leander. Att hon ersätts med en spionmantel från Stalin är inte fullt så graverande som vänskapsyttringar från Goebbels, nu när vi vet att hon trots allt satsade på den vinnande sidan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!