Sjuk av mat

FELICIA WEBB
Den förbjudna kroppen
Arbetets museum
20 jan - 15 april

Foto:

Kultur och Nöje2007-01-20 06:00

Foto
De äter inte. Eller de äter alltid. Anorexi och bulemi, den sjukdom som tar sig uttryck i ett förvridet förhållandet till mat.
Några av dem som drabbats har den engelska fotografen Felicia Webb ägnat 6-7 år att följa. Hon menar också att vi alla "have to live with it", att alla har ett mer eller mindre besvärligt förhållande till ätandet och vi omges ständigt med propagande för att inta det ena eller andra. Även de friska påverkas således.
Hon kallar sin utställning Den förbjudna kroppen och Kontroll (sammanslagna) och betonar att de här diagnoserna innebär så ändligt mycket mer komplicerade tillstånd än detta med matintag.
Bilderna visas på museets sjunde plan och det första man slås av är förfärligt sorgsna, rädda och ångestfyllda blickar. Utöver de magra kropparna, de knotiga lederna.
Felicia Webb har varit noga med att hennes kontaktpersoner har varit väl medvetna om hur utlämnade de skulle bli i kommande utställningar. Hon har kommit människorna nära, men går ändå inte så mycket in på de magras urgröpthet eller så mycket svällande magar hos de feta. Hon söker mer känslolägen. Hon ser de ledsna barnen i ögonen, de kraftlösa kvinnorna och någon man. Hon berättar att för en del har sjukdomen blivit en identitet.
Det är inte särskilt meningsfullt att veta mer om hur ett eller annat offer har kommit dithän att hela matsmältningssystemet har slutat fungera - som hos den kvinna som bara kan sondmatas. Eller hur en annan bara kan tillaga och äta mat från golvet i skräck för eventuella föroreningar. Dagar och år fylls med ritualer kring dessa födointag. Eller hur den snälla mamman på sjukhuset tröstar sin 14-årige son med ett skrovmål från McDonalds (restaurangen finns på sjukhuset) när han fått den farliga diagnosen fettlever.
Men vi får allt serverat tillsammans. Tillsammans med alla hyllor med slimprodukter eller med uppfordrande reklam om att slank är vacker. Får veta förfärande siffror om hur mycket pengar som läggs nr på marknadsföring av livsfarligt käk. Tillsammans med bilder av ömhet för drabbade människor.
Just tillsammans blir den här sviten av reportage något att tala om och forska vidare kring. Hjälpen som eventuellt kan finnas är mycket dyrbar, som i den särskilda skolan i Kalifornien där Felicia Webb också fått fotografera. Annars får många klara sig själva eller är utlämnade till experiment, nya försök till behandling där ännu ingenting visat sig särskilt effektivt. Dödligheten är stor, möjligen kan några unga ha sjukdomen övergående, annars är prognosen dålig med högsta dödlighet av alla psykiska sjukdomar. Även om en av fotogafens vänner levt med anorexi i 30 år - en sjukdom hon ärvt efter sin mor.
I vissa områden - svarta getton - i USA finns helt enkelt inte färsk mat att köpa, berättar Felicia Webb. Restaurangerna är alla uteslutande av billig snabbmatskaraktär. Det kräver medvetenhet och styrka att "hålla undan".
Bildsviter följer olika personer i olika situationer. Det är svartvita bilder, raka och starka dokument.
Det finns också bilder från Polynesiens övärld där Felicia Webb kan berätta att den övervikt som nu brer ut sig där - med allvarliga följdsjukdomar - är av helt annat slag än det som kallats "traditionellt byggd".

Idag invigs utställningen av kulturministern. 27 februari blir det en temakväll på museet då Lena Andersson läser ur sin bok Duck City som behandlar ämnet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!