NORRKÖPING
Ramhandlingen i sing-a-long-föreställningen berättar om Gun, en rättfram och entusiastisk kvinna, spelad av Tjåsa Gusfors. Hon lever kvar i 70-talet då hon och hennes älskade Ove turnerade runt med Beatlesshowen Come together med Ove och Gun. Med sig på vägarna hade de en modellteater.
Nu är Ove död, hon arbetslös och den gamla teatern samlar damm. På arbetsförmedlingen får hon kontakt med en ung musiker, Love, spelad av Erik Törner. Mötet får henne att plocka fram den gamla modellteatern, och dra igång föreställningen igen. Men hon är inte helt tydlig mot Love. Det han tror ska vara en repetition visar sig vara en premiär.
En annan historia berättas sedan på scenen av karaktärerna Gun och Love med hjälp av modellteatern. Den spänner över kärlekens faser från förälskelse till katastrof. Det blir till en liten jukebox-musikal om Lucy och Pete, där The Beatles låtar vävs in i kärlekshistorien.
InteraktivFör manuset till dramat i modellteatern svarar Tjåsa Gusfors och musikern Erik Törner, verksam på Länsmusiken på Gotland som "kan Beatles musik på sina tio fingrar". Eva Ahremalm har i huvudsak koncentrerat sig på ramhandlingen.
– Bara sing-a-long blir lätt karaokekänsla, men det här är också en föreställning och en konsert med er som musiker och sångerska. Sedan är det interaktivt – publiken bjuds in att sjunga med, säger Eva Ahremalm.
Eva och Tjåsa, välkänd i Norrköping från teaterkompaniet Papagena, har tidigare samarbetat med barnteaterföreställningen En annan askunge. Eva Ahremalm har över 20 års erfarenhet som skådespelerska och dramatiker i Örebro, där hon har varit konstnärlig ledare för teatergruppen Martin Mutter.
– Det är ett udda koncept. Det har inte varit någon rak väg till föreställningen. Men Eva är öppen för att bryta gränser, tänka nytt och förstod sig på idén. Alla hade nog inte sett möjligheterna i den. Vi kan knappt förklara vad det hela går ut på, så svårt är det. Men det funkar! säger Tjåsa Gusfors.
Levande serieIdén kommer alltså från Tjåsa, som i en och samma föreställning förenar sina olika yrkesroller: bildkonstnären, sångerskan och skådespelaren. Den vackra modellteatern med dess pappfigurer och fantasifulla kulisser har hon skapat själv.
– En modellteater skulle finnas i varje högborgerligt hem på 1800-talet, så man kunde spela Hamlet och annat. Men den känns ändå 2014. Jag tror att den talar till ungdomar. Det här är som serier, fast bättre. Det är både 3 D och en levande dialog. Det är både nytt och gammalt, säger Tjåsa.
Föreställningen Come Toghether vänder sig till högstadie- och gymnasieelever, men också vuxna.
– Vi har haft ungdomar i vår provpublik, även om de inte kan texterna, har de flesta hört melodierna och många känner någon Beatlesentusiast, säger Tjåsa Gusfors.
Två offentliga föreställningar av Come Together ges på Dynamo nästa helg, då som helaftonsföreställning med mat och vin. Men också efterfest med tidstypisk musik. DJ är Tjejen Samuelsson, gitarrist i Tjåsa Gusfors band Anna Bandit. Men föreställningen återkommer i april.
– Vi hoppas att det ska bli en riktig storsäljare. Beatles har så bred publik. Vi skulle lika gärna kunna köra föreställningen på äldreboenden som i skolorna, säger Tjåsa Gusfors.