Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Siffror med gott humör

De flesta människor dör i sängen. Bör man därför avråda folk från att gå och lägga sig? Tydligen inte. Statistik bör liksom alla sifferuppgifter tas med en nypa salt.

Foto:

Kultur och Nöje2007-06-02 06:00
Det säger Allan Gut i den här boken där han visar att det kan vara roligt att syssla med matte och statistik. Själv var han tydligen matematiker redan i tioårsåldern, då han låg sjuk och kastade en tärning tusen gånger på lakanet för att se om de sammanlagda prickar som kom upp skulle bli 3500 som de borde, eftersom tärningen har sex sidor med sammanlagt 21 prickar som delat med sex är 3,5. Han fick 3507 prickar och undrar än i dag om han inte fuskade eftersom han kom så nära det förväntade talet.
Om man spelar kan det vara bra att veta hur stor chans man har att vinna. På lotto har man en chans på 6,7 miljoner att få alla rätt. På fotbollstips har man en chans på 1,5 miljoner att få 13 rätt och kan dessutom öka möjligheterna om man vet lite om lagen.
Vi spelar för 36 miljarder kronor per år på Svenska spel. Det blir statistiskt sett 1000 kronor i månaden per normalfamilj trots att knappast någon spelar för precis 1000 kronor och trots att normalfamiljen på mamma, pappa och två barn inte är särskilt normal.

Alla har inte användning för matematiken. Man kan spela fotboll utan att veta att bollen är en polyeder vars sidoytor är omväxlande femhörningar och sexhörningar med alla sidor lika långa och alla vinklar lika stora. För de flesta räcker det att veta att bollen är rund.
Allan Gut ger oss en del att tänka på bara för nöjes skull. Vi kan tala om år 1 före Kristus och år 1 efter Kristus - betyder det att det också har funnits ett år noll? Blev talet 13 ett olyckstal för att de var tretton vid bordet under en viss sista måltid för ett par tusen år sedan?
Siffror ser korrekta ut men bör också vara begripliga. Det kan vara korrekt att någon är 33 000 dagar gammal men det blir begripligare om man säger att hon är 90 år.

Själv är jag 29 990 dagar gammal, dvs lite drygt 82 år. Medellivslängden för svenska män är lite drygt 77 år. Om man blivit 82 har man statistiskt sett fem år kvar att leva. Jag kan alltså bli 87. Man kan tydligen bli äldre ju längre man lever. Kul att veta.
Jag skulle gärna vilja förstå de konstiga tal som Allan Gut ställer upp med bråkstreck och rottecken för att visa att något är statistiskt säkerställt, men i matte är jag hopplöst efterbliven. Utan att fatta krångliga uträkningar kan man dock ha nöje av att se vad matematiker och statistiker egentligen sysslar med och hur man ser kritiskt på opinionsundersökningar och andra siffror som dräller över oss från alla håll. Det visar oss Allan Gut med välfunna exempel och gott humör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!