Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Shakespeare Falkman och Dramaten

Från baryton vid Kungliga Operan till Shakespeare på Dramaten via rosade roller i "Pensionat Oskar" och "Cleo". Loa Falkman har haft lyckan på sin sida när han valt sina jobb.
Men att han en gång tog klivet till teatern är ingen tillfällighet.

Sex föreställningar av ”Trettondagsafton” hinner Loa Falkman och övriga ensemblen med innan sommaruppehållet. Därefter väntar Björn Skifs show ”Speldosan” i Dalarna, och några veckors semester.
FOTO: PRESSENS BILD

Sex föreställningar av ”Trettondagsafton” hinner Loa Falkman och övriga ensemblen med innan sommaruppehållet. Därefter väntar Björn Skifs show ”Speldosan” i Dalarna, och några veckors semester. FOTO: PRESSENS BILD

Foto:

Kultur och Nöje2002-05-31 00:00
Loa Falkman har tagit sig från en av landets stora kulturinstitutioner till en annan. Med Shakespeares komedi "Trettondagsafton" gör han sin debut på Dramaten och numera hänger hans namnskylt på en av logerna.
- Som operasångare kommer man till ganska många stora institutioner, så det hör till vardagen. Men det är ändå inspirerande att få komma till Dramaten, jag känner mig hemma.
Skillnaden mellan de två arbetsplatserna ligger i sättet att arbeta med musik respektive skådespeleri. På operascenen tränas man till stora gester, rösten ska nå ut över en orkester på hundra personer. Teater, och kanske ännu mera film, bygger på betydligt subtilare gester. Det kan lika gärna handla om att nå ut med en tanke bara genom att tänka den.
- I opera går tåget med musiken. Det går inte att pausera när man har lust, man får improvisera inom taktstrecken. Det är en utmaning i sig.

<b>Har gått teaterskola</b>
Sedan början av 90-talet har Loa Falkman satsat mer och mer på skådespeleri och han har haft flyt med sina roller. Ofta har Loa varit den som imponerat på kritikerna, senast i tv-serien "Cleo". Huvudrollen i "Pensionat Oskar", som fick ett blandat mottagande, gav honom en Guldbagge 1996.
Att han började göra film är ingen händelse, redan när han först skolade sig som sångare gick han samtidigt på teaterskola. Målet har hela tiden varit att jobba med skådespeleri parallellt med musiken.
- I grunden väljer man inte att bli skådespelare eller operasångare, man dras till det för att man har en uttrycksvilja och jag har nog en ovanligt stark vilja att uttrycka mig.
Hans rolltolkningar har ofta fått beröm, men han känner inte att han har behövt kämpa för de roller han fått. I stället jobbar han "som fan" när han väl fått jobbet. När han läser ett manus tackar han nej om han inte går igång på något i det.
- Senast med "Cleo" förstod jag att det skulle bli bra. Dels är Suzanne (Reuter) underbar, men framförallt var manuset oväntat. Det kändes som en helt ny grej, det är både allvar och fullkomligt bisarr komik. Folk som gör så kallade komiska saker på tv är det jävligaste som finns. Skratten är färdiga och man vet hela tiden vad som ska ske.

<b>Lyckat samarbete</b>
"Trettondagsafton" sätts upp av brittiske regissören John Caird, ansedd Shakespearetolkare som senast satte upp publiksuccén "En midsommarnattsdröm" på Dramaten. För Loa Falkman har det inneburit ett lyckat samarbete på flera plan. Caird är musikaliskt kunnig, konsertpianist i grunden, och vet precis vad han vill ha. Efter "Trettondagsafton" har de båda vidare planer, möjligen blir det en opera tillsammans i framtiden.
Loa Falkman har aldrig tidigare gjort en talad Shakespeareroll och talar gärna om texternas förmåga att gripa.
- Ibland kommer det repliker som kan sänka en för en helg. När vi repeterar kan texten förändras från dag till dag. Ibland flabbar man sig harmynt och ibland får man tarmvred av ångest.
Rollen som narren Feste är som klippt och skuren för honom, med specialskriven musik och en regissör som uppskattar en skolad sångare. Loa beskriver narren som en man full av känslor, men med en cynisk utsida. Hans uppgift i pjäsen är att ställa saker på sin spets, det är då de blir tydliga.
- I "Pensionat Oskar" till exempel kunde jag ha blivit kär i en söt 25-årig brud, men det hade inte blivit samma sak. Det var chocken att han blev kär i en kille och var homosexuell. Det är narrens uppgift också, att vrida det hela ett varv extra.
<B>Fakta/Loa Falkman</B>
Ålder: 54 år.
Familj: Fru och två barn.
Bor: I Stocksund, strax norr om Stockholm.
Aktuell: I "Trettondagsafton" som spelas den 31 maj till den 8 juni, i samband med Stockholms 750-årsfirande. Den 22 september har pjäsen officiell premiär. Andra skådespelare i pjäsen är Maria Bonnevie, Stina Ekblad, Örjan Ramberg med flera.
Några tidigare roller: Var med i "Bröderna Mozart", "Åke och hans värld", tv-serierna "Taurus", "Fru Marianne" och "Cleo".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!