Sexmannabandet Dub Sweden föddes på en loppmarknad
NORRKÖPINGSexmannabandet Dub Sweden föddes ur ett loppisfynd. Det var en Farfisaorgel, som en släkting till Johan Wallnäs köpt för 25 spänn.- Den är faktiskt anledningen till att bandet finns, säger Johan.
I kväll spelar Dub Sweden på Kulturkammaren i Norrköping. Det är inte första gången bandet spelar i stan. Det har spelat på Popstopp två gånger och Kulturkammaren en gång tidigare. - Det har varit jäkligt bra i Norrköping, så vi ser fram emot at spela i stan, säger Johan Wallnäs. FOTO: SILENCEPRESS
Foto:
- Det lät underbart! Vi fascinerades av det elektroniska ljudet och gjorde utkast till låtar ganska omgående, men det tog ett tag innan vi betraktade oss som ett band.
- I mitt liv fanns det egentligen inte med på kartan att starta ett band i det skedet. Hur bandet kom till och hur vi träffades var väldigt mycket tillfälligheter. Vi brukar säga att det är slumpens musik.
Så småningom tillkom Peter Åhrberg, Mattias Camille Naeselius och Anna Wilson.
<b>Egna skivomslag</b>
Johan beskriver Dub som ett "meckigt" band, med många sidoprojekt. Anna gör skivomslagen och webbsidan gör Camille.
- Vi visar vår själ på ett mer personligt sätt än om vi vänt oss till en reklambyrå. Det finns en linje mellan alla våra omslag. Det är collage och bygger ofta på motsater.
Dub Sweden kryssar fritt mellan olika genrer. Snart släpps skivan "Welcome to our world".
- Att nå fram till vår vision är ett ganska mödosamt arbete. Nu har vi meckat i vår lilla värld, och nu vill vi bjuda in alla andra.
Dub Sweden släppte tidigare egna demos och vinylsinglar, bland annat såldes de på Internet. Av hela demoskörden har gruppen sålt ett par tusen skivor.
- Det gick ganska bra och därför tyckte vi inte att det var någon brådska med skivkontrakt.
Dub Sweden besinnade sig och väntade på rätt skivbolag. Det blev Silence records, ett bolag som hade haft ögonen på gruppen ganska länge.
- Det känns helt rätt, med ett litet skivbolag med stort inflytande. På ett stort bolag har de andra prioritetsordningar och risken är man hamnar längst ned på listan.
- Vi gör vad vi vill och känner oss väldigt fria. Vi är inte bundna vid att det ska låta på ett visst sätt, säger Johan.
I bandets barndom fanns tydliga regler, ungefär som de danska Dogma 95-manifestet inom filmen. Medlemmarna hade sagt att bandet fick inte ta betalt för en spelning, inte fick stå på en scen (utan skulle vara jämställda med publik och DJ) och ingen låt fick ha fast form.
- Nu har vi brutit mot alla våra regler... Vi lyckades väl hålla dem i ett år eller så, säger Johan.
<b>Fjärde gången</b>
Dub Sweden har spelat i Norrköping tre gånger tidigare, på numera nedlagda Popstopp och på Kulturkammaren.
- Det har varit jäkligt bra i Norrköping, så vi ser fram emot at spela i stan, säger Johan Wallnäs i Dub Sweden.
Förutom Dub Sweden spelar även The Klerks, Peter Bjorn and John och The Stills från Linköping på Kulturkammarens minipopfestival. Den arrangeras av föreningen Pablo.