Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sex, politik och smärta

STOCKHOLM (TT Spektra)
Ett sidenband lindat kring en handgranat. Så beskrev franske författaren André Breton Frida Kahlos konst.
I dag lockar hennes färgsprakande liv - politik, sex, kärlek, alkohol och smärta - lika mycket som de berömda självporträtten.

En av Frida Kahlos älskare var den kände fotografen Nickolas Muray. Bilden av henne tog han 1939.

En av Frida Kahlos älskare var den kände fotografen Nickolas Muray. Bilden av henne tog han 1939.

Foto:

Kultur och Nöje2002-12-28 00:00
Coyoacán, en förort i utkanten av hetsiga Mexico City, är en välbehövlig oas med småstadskänsla. Innanför murarna på Avenida Londres ligger ett förvånande modernt hus utifrån dagens formgivningsideal. Vita kallor i trädgården, väggar i starkt blå, gröna och röda färger och en annorlunda blandning av folklore, vackert kakel och traditionella textilier.
Den stilsäkra inredaren var Frida Kahlo och i dag är huset ett museum. Det hyser inte många av konstnärens omkring 200 målningar, men ger en bra bild av hennes liv.
Här spelades delar av nya filmen "Frida" in och varje år söker sig beundrare från hela världen hit. Så även mexikanskfödda skådespelerskan Salma Hayek, som kämpade i sju år för att få till stånd filmen om Frida Kahlo.
- Jag var fascinerad av Frida, därför att jag varit avundsjuk på att hon inte var rädd för någonting och att hon var fri. Jag har känt mig inspirerad av hennes mod och hennes styrka och hur levde sitt liv utan att låta någonting omkring sig påverka det hon ville göra. Hon bröt mot varenda regel, berättar hon.

<b>Korsetter och operationer</b>
I sovrummet i Frida Kahlos hus hänger en spegel över den tjusiga sängen. Spegeln var ett viktigt verktyg för att hon skulle kunna måla. Det ständigt återkommande motivet var hennes eget ansikte och den egna, sargade kroppen.
Frida Kahlo föddes i huset i Coyoacán 1907 och drabbades som barn av polio, som gjorde henne halt. I 18-årsåldern förändrades hennes liv för alltid av en svår bussolycka, med otaliga smärtsamma operationer till följd. Hon bröt ryggraden på flera ställen, höftben och halskotor och en järnstång spetsade henne och gick ut genom underlivet. Hon blev aldrig helt frisk och i perioder var hon sängliggande. Ofta låg hon i sängen med penslar och dukar, skriver Hayden Herrera i biografin "Frida Kahlo".
I "Den sönderslagna pelaren" (1944) hålls en öppen kropp ihop av en stålkorsett och hon är genomdriven av vassa spikar. Inuti kroppen syns en trasig kolonn i stället för ryggrad.

<b>Övertygad kommunist</b>
Själv sade Frida Kahlo att hennes liv präglades av två olyckor: busskollisionen och Diego Rivera. Konstnären Diego Rivera var redan en av Mexikos mest kända muralmålare när Frida träffade honom. Han målade det mexikanska lidandet med en tro på det socialistiska samhället, i likhet med kollegor och rivaler som Orózco och Siqueiros.
När de gifte sig 1929 var han 42 år och nyskild; 20 år äldre än Frida Kahlo. Då var hon redan med i kommunisterna. I en muralmålning av Rivera från 1928 porträtteras Frida som militant kommunist och paret umgicks med Mexikos konstnärliga, kulturella och politiska eliter. Framför Fridas säng i huset i Coyoacán hänger fem porträtt. Marx, Lenin, Stalin, Mao och Engels.
På amerikanskt vis tonas den kommunistiska sidan ner i filmen "Frida" och Frida Kahlos stalinism nämns inte överdrivet ofta annars heller. Men när hon målade sin egen smärta var det också ett sätt att ge bild åt det mexikanska folkets lidande. Det mexikanska ursprunget var viktigt. Till exempel sade hon alltid själv att hon föddes 1910, ett födelseår som passade henne bättre eftersom det var då mexikanska revolutionen utbröt.
Ett drygt stenkast från Frida Kahlohuset ligger ett spartanskt hus med smala järnsängar, fuktiga väggar och galler för fönstren. Trädgården är ogästvänlig, med kaktusar och ett otidsenligt monument i sten - hammaren och skäran. Här bodde Leo Trotskij tills han mördades av Stalins utsända.
Från början var det i Frida och Diegos hem som Trotskij och hans hustru fick en fristad 1937. Frida och Leo Trotskij inledde ett förhållande, men hans hustru var svartsjuk och de flyttade snart.
Leo Trotskij var långt ifrån den enda av Frida Kahlos älskare. Hennes äktenskapet med Diego Rivera var stormigt. Han var notoriskt otrogen, bland annat med hennes syster. Hon gav igen med samma mynt och träffade både män och kvinnor. Hon visste från början vad hon gav sig in i, ändå var båda svartsjuka på varandra. En gång klippte hon av sig håret för att han inte gjorde sig av med en av älskarinnorna.
Men att de älskade varandra tvivlar få på. Diego Rivera betydde mycket för Frida Kahlos konstnärskap och han respekterade och uppmuntrade hennes arbete.
När Frida dog 1954 gick luften ur Diego. Frida var då internationellt erkänd men också mycket sjuk. Hon dog av en överdos, som kan ha varit självmord.
"Han blev gammal på några timmar, blek och ful", minns en vän enligt Hayden Herrera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!