Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sevärt och inspirerande om systerskap

Foxfire är ett udda gäng tjejer i yngre tonåren som skapar ett systerskap genom hemmagjorda tatueringar och obrottslig lojalitet till varandra.
Foto: Nonstop Entertainment

Foxfire är ett udda gäng tjejer i yngre tonåren som skapar ett systerskap genom hemmagjorda tatueringar och obrottslig lojalitet till varandra. Foto: Nonstop Entertainment

Foto: Nonstop

Kultur och Nöje2013-05-31 09:53

Foxfire

Cnema

Regi: Laurent Cantet

I rollerna: Katie Coseni, Raven Adamson, Madeleine Bisson, Claire Mazerolle, Paige Moyles m fl.

Betyg: * * * *

Laurent Cantets senaste film var den starka och spännande ”Mellan väggarna”. En ganska svår film att följa upp.

Återigen fokuserar han på ungdomar, denna gång efter Joyce Carol Oates roman. Det är 50-talets USA och ett gäng tjejer på högstadiet tröttnar på att bli kränkta av män. De bestämmer sig för att själva skipa rättvisa när män går för långt. De skapar systerskapet Foxfire där de lovar varandra evig trohet. I täten finns ledaren Legs som inspirerar de andra tjejerna.

Stundtals är ”Foxfire” både en intressant och gripande film. Om det är något 2010-talet behöver är skildringar om kvinnor som står upp för sig själva, som vägrar bli förtryckta. I tider av ”Twilight” och ”50 nyanser av honom” kan det behövas. Därför är den väldigt lätt att tycka om.

Samtidigt är den ojämn. Cantet brukar använda amatörskådespelare och ibland fungerar det otroligt väl. I ”Foxfire” syns oerfarenheten hos en del av skådespelarna, till skillnad från ”Mellan väggarna”.

Pierre Milons fotografi är imponerande, så även produktionsdesignen. 50-talshistorien har inte förvandlats till en nostalgitripp, utan snarare en rå version som passar sin historia. Förtryckarstrukturer från både män och samhälle hörs i dialogen och syns tydligt i fotot.

”Foxfire” är en underhållande och välbehövlig spark för att få oss att vakna upp, vilket gör den absolut sevärd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!