Nu är gränserna utsuddade och Rupert Wyatt har levererat en otroligt balanserad film. Effekterna är fantastiska, aporna är individer och verkliga...verkligen verkliga. Historien är vacker. James Franco spelar Will, forskaren som vill hitta botemedel mot Alzheimer på grund av sin pappas sjukdom. När en presentation går fel avlivas 20 apor men Will tar med sig en nyfödd apa hem. Lyckligtvis har Wyatt gjort ett drama istället för en action eller en krigsfilm. Det är apan Caesar, det är människan Will, det är deras relation och människors grymhet som är huvudstoryn. Vill man se action kan man hålla sig till annat denna sommar, exempelvis "Transformers".
Genom att hålla sig till det dramatiska lyckas regissören engagera tittaren. Den som inte bryr sig om apornas eller Wills öde har helt klart känslor att jobba med. Det är också en styrka att "Apornas Planet: (r)Evolution" är förankrad i verkligheten. Kopplingen till Alzheimers är naturlig. Att hålla mörk framtid borta förstärker den autentiska känslan. Tim Burtons version kändes stundtals rejält töntig, töntighet finns inte här på långa vägar. Och trots affischer och trailer är filmen inte en skildring av förvildade apor, de är till och med väldigt rättvisa och skadar inte någon som inte gjort sig förtjänt av det.
"Apornas Planet: (r)Evolution" ger det bästa av olika världar och Rupert Wyatt använder sina verktyg väl. Ett drama som är spännande, science fiction som känns autentisk, action som har en anständig historia bakom sig. Skådespelarna använder han också precis rätt, de är verktyg som förstärker historien men de är del av helheten.