Satsning på Arbis
Operastjärnan Maria Callas och Schlagerfeber.Ny restaurang och renovering av hela huset.Det är full fart på Arbis i höst.- Både fin- och fulkulturen får plats. Det känns jättekul, säger Robin Karlsson, Arbis ägare.
Verksamheten på Arbis finansieras genom företaget Kostym och mask som hyr ut kostymer och tillverkar masker till teatrar och uppsättningar runt om i Sverige, berättar Robin Karlsson.
Foto:
I november kommer Kjerstin Dellert till Arbis för att göra huvudrollen som operastjärnan Maria Callas i Terrence McNallys pjäs "Masterclass". Den utspelas på en lektionstimme på Juilliard School i New York, där Callas undervisade i början av 70-talet.
- Kjerstin fyller 80 år i höst och ville innerligt gärna göra rollen som Callas innan hon avslutar sin karriär. Hon gör den strålande, helt passionerat. Kjerstin och är verkligen Callas, säger Göran Westrup, ljussättare i föreställningen som tidigare getts på Confidencen, Ulriksdals slottsteater.
uStycket kräver minimal scenografi, och är därför lätt att flytta till andra scener. Men det är en vågad satsning av Arbis, medger Robin Karlsson.
- Det är både skrämmande och kittlande att ta hit föreställningen, eftersom våra biljetter är helt osubventionerade, säger han.
På lördagar blir det helt andra tongångar i showen med gruppen Schlagerfeber, direkt från restaurang Victoria i Stockholm. En av sångarna är Mattias Carlsson, känd för Norrköpingspubliken som koreograf och musikalartist på bl a Östgötateatern.
- I Linköping har vi kört på Harry?s för fulla hus och verkligen fått stället att rocka. Vi hoppas det får Arbis att leva, säger Mattias.
Gästartister från schlagereliten ger kvällarna stjärnglans, några av dem som väntas är Fredrik Kempe, Christer Björkman och Arja Saijonmaa.
- Vi har ingen åldersgräns, för alla, även de unga på dansskolan, måste få chansen att se ansiktena som de sett i TV nära, live och känna glädjen de lägger i sitt arbete. Arbis ska vara som allas vårat vardagsrum, ett landsortens Berns, säger Robin Karlsson.
uI huset öppnar nu även Arbis Bistro 54, under ledning av Ceith Landin, utbildad på Grythyttan och tidigare kökschef inom hotellkedjan Hilton.
Trots att huset fylls av aktiviteter pågår en renovering parallellt. Salong och foajéer återfår det utseende de hade för hundra år sedan, med bl a ådringsmålning och mustiga, röda nyanser.