Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Satchmo om det hårda livet

Kultur och Nöje2008-05-15 03:00
n Den här självbiografin sägs faktiskt vara skriven av Louis Armstrong själv, 1954. Hans första bok, "Swing that music", var däremot i högre grad skriven av förlaget, vilket framgår av Gösta Hägglöfs insiktsfulla efterord. Det här är alltså Satchmos egen berättelse om de fattiga uppväxtåren, om ungdomsfängelset där han lärde sig spela trumpet och vägen mot genombrottet som musiker.Skriven med det goda humör som präglade människan Satchmo genom hela livet. Man kan höra hans gnäggande garv genom berättelsen, trots att det är en barndom som egentligen inte inbjuder till så många leenden. Men han var en överlevare. Så det här är en rolig bok att läsa, som om Louis satt på en bar och berättade minnen till de som ville höra på. Det hårda livet alltså hela tiden skildrat med en stor portion humor. ★ ★ ★Det dröjde länge innan han kunde försörja sig som musiker. Han jobbade som kolutkörare och en period som springsjas på en bar. Jobbet gick ut på att gå gatan fram och tillbaka och vänta på att en av hororna skulle ropa:"Du springsjasen, hämta en halv kanna!" En halv kanna öl för fem cent. När kriget, det första världskriget, tog slut satsade han på att bli heltidsmusiker. Det var inte lätt, även om Kid Ory började få många gig som gav bra betalt. Satchmo tog alla spelningar han kunde få, inte sällan på farliga ställen bland berusade gäster, horor, hallickar och spelare, där man kunde få halsen avskuren eller skallen urblåst om man inte såg upp. Den som söker djupare reflexioner om livet för svarta i 1920-talets USA får söka någon annanstans. Likaså om det är så att läsaren hoppas på ingående skildringar av hur den tidiga jazzen utvecklades musikaliskt. Men den som vill ha den raka berättelsen från en som var med, från hästens mun, har hamnat rätt. Dessutom bifogas en CD med boken, 25 inspelningar med Louis Armstrong, suverän musik förstås, bara den värd ett köp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!