Sanna berättelser med humor från arbetslivet
Den unika svenska arbetarlitteraturen föddes och dog i förra århundradet. Det lilla som är kvar är sånt som de stora förlagens räknenissar släpper igenom för att det säljer trots att det inte är deckare.
Arbetsamma jobb, i boken Kneg berättar folk om hur det kan vara, raka sanna historier. Foto: Scanpix
Foto:
Här beskrivs att antal yrken. En gjuter plintar till kraftledningsstolpar, en sitter nattvak hos helförlamad patient, en skriver insändare om rätten till arbete utan att få in den i nån tidning, en bygger lyxlägenheter med utsikt över hamn och hav och undrar vem fan som ska ha råd att bo där, en stressar med datorkrångel och kommer för sent till dagis och anklagas för att svika sitt barn, en gräver gravar, en försöker undgå att bli bränd av svetsloppor i trånga utrymmen på varv.
Vi får en detaljerad inblick i hotellstäderskans arbete. Och känner hennes yrkesstolthet när hon får en tia i dricks och lämnar tillbaks den med orden: - Tyvärr har jag ingen växel.
Några har jobb, andra inte. En rom är alltid zigenare och får aldrig jobb hur välutbildad han än är. Andra arbetslösa sysselsätts av arbetsförmedlingen med kursen Förbättra ditt arbetssökande, där de får lära sig vilka ord som passar i en ansökan och vilka de absolut måste undvika.
Det kan kännas ensamt och lite otryggt för en tjej att sitta spärrvakt i T-banan. Men kanske är han ännu ensammare som står och onanerar med blicken på henne en sen söndagskväll.
En av de roligaste berättelserna heter Det hårdnar. Här konstateras att det sker en förskjutning i begreppet ansvar: den enskilda människan ska ta allt större ansvar för sitt liv i takt med att samhällets ansvar ska minska.
Hon som skriver jobbar på socialförvaltningen. Där gör hon en upptäckt: Människor kostar pengar! Det är inte så att människor är medborgare med delaktighet och rättigheter. Människor är något som kostar pengar!
Berättelsen övergår i en hejdlös drift med hur överheten handskas med pengarna och med dem som kostar. De kommunalanställda ska få undervisning i Etik och Moral. Varje deltagare kostar kommunen tvåhundra kronor. Eftersom de är flera hundra räknar hon ut att konsulten bör tjäna bortåt hundratusen på en dag.
Konsulten ritar ringar på en tavla, ringar som går i varann och visar att om man gör det ena så påverkas det andra. Det sägs handla om hur man bemöter människor och löser konflikter. Hon tycker att han borde ta sina ringar och resa till Gazaremsan där såna kunskaper nog behövs. Eller Irak.
Den här boken öppnar flera dörrar till dagens verklighet. Jag kan känna med den ensamma mamman som riskerar sitt jobb genom att vara hemma en vecka med sjukt barn och jagas av både överordnade och försäkringskassan.
Och jag känner med fabriksstäderskan som jobbar trots att höften börjar bli samarbetsovillig och sen ska hem och bli misshandlad av en försupen make. Hon gläds åt att komma tillbaka till jobbet och hitta en påse med ett wienerbröd och påskriften "Till Städet". Nån av grabbarna tänker på henne. Solidaritet - något som det talas allt mindre om i dag. Och skrivs allt mindre om, tyvärr.
Den här boken är utgiven med stöd av sex svenska fackförbund. Ändå kommer du knappast att få se den recenserad i de stora tidningarna eller höra om den i radio eller tv. Den är föreningens sjätte antologi. De övriga hittar du på www.arbetarskrivare.org.
Antologi
Föreningen Arbetarskrivare