Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Samtidsmusik för bred publik

STOCKHOLM (TT Spektra)
Att som modern tonsättare få upp till 20 av sina verk uppförda i professionellt sammanhang är unikt. Den chansen ger Tonsättarfestivalen i Stockholm tre utvalda kompositörer.
- Det är en otrolig känsla att få höra en tanke, som man har jobbat med i flera år, bli realiserad av hundra människor, säger Lars Ekström, festivalens svenska huvudnamn.

Lars Ekström en av tre huvudpersoner under Tonsättarfestivalen.
FOTO: PRESSENS BILD

Lars Ekström en av tre huvudpersoner under Tonsättarfestivalen. FOTO: PRESSENS BILD

Foto:

Kultur och Nöje2001-11-08 00:00
Årets tema för Tonsättarfestivalen i Stockholms konserthus är den skandinaviska samtidsmusiken. Tre kompositörer är inbjudna att medverka, danske Bent Sørensen, norske Rolf Wallin och svenske Lars Ekström. Det är ingen slump att temat är skandinaviskt, tonsättarna här hör till de främsta i världen. Sverige är det tredje största musikexportlandet i världen. Och det gäller inte bara rock utan även klassisk musik, berättar Lars Ekström.
Han har precis deltagit i den första repetitionen av en cellokonsert som uruppförs under Tonsättarfestivalen. Att för första gången få höra sitt eget verk spelas av en professionell orkester beskriver han som en otrolig känsla.
- Det är en unik företeelse att få upp till 20 av sina verk spelade och presenterade
Ny klassisk musik betraktas fortfarande av många som en smal företeelse. Men Lars Ekström menar att en förändring har skett de senaste tio femton åren. Modern musik är inte längre samma sak som atonal och svårtillgänglig musik.
Många såg det som otänkbart att skriva klassisk tonal musik, som hyllades så av nazisterna under andra världskriget, funderar Lars Ekström. Men så är det inte längre.
- Generationerna från 1940-talet fram till början av 1980-talet försökte skapa andra ramar och infallsvinklar för musiken. En del var inte intresserade av musiken utan försökte skapa ett partitur som var vackert, det blev snarare ett konstverk.
- Min generation, som inte har deltagit i de här krigen, vi blev intresserade av musiken igen. Nu skrivs en helt annan typ av musik, det är tillåtet att skriva melodier och vara tonal igen.
Även publiken har växt de senaste åren, menar Lars Ekström. Till exempel är elevkonserterna på musikhögskolorna ofta slutsålda, publiken har blivit både större och bredare.
Vid sidan av sitt komponerande är Lars Ekström lektor i komposition och instrumentation vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Hittills har han skrivit ett 70-tal verk, till exempel influerade av kriget i forna Jugoslavien och av Strindbergs konst.
Karriären som kompositör tog sin början i Köpenhamn där han studerade piano och musikteori. Där började han komponera och ett tag jobbade han också som studiemusiker i rocksvängen.
- Jag är uppvuxen med att spela både Mozart och Beethoven och Rolling Stones. Det är mer slumpen som styr vad det blir sen.
Trots att det är tufft att leva enbart på att skriva klassisk musik är det många som vill satsa på en karriär som tonsättare. Bara i Stockholm har musikhögskolan cirka 100 sökande varje år varav två eller tre antas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!