Samla historier och skriv en bok

NORRKÖPING
LÀtt som en plÀtt och jÀttekul. SÄ verkar det nÀr författaren Ulf Sindt, Àven kallad StÄngen, mötte barnen pÄ Klockaretorpsskolan igÄr. Författarbesöket var en efterlÀngtad höjdpunkt pÄ schemat.

Autografer! Det vill alla barnen ha nÀr Ulf Sindt har pratat fÀrdigt och det blir en lÄng kö.		FOTO: JANNE FORSBY

Autografer! Det vill alla barnen ha nÀr Ulf Sindt har pratat fÀrdigt och det blir en lÄng kö. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Kultur och Nöje2002-01-30 00:00
Ulf Sindt har skrivit 18 böcker hittills och flera av dem har barnen lÀst. För pÄ Klockaretorpsskolan och Tamburinen i Klockaretorpet satsar man pÄ att lÀsa.
- Varje morgon börjar vi med tyst lÀsning, berÀttar Anita Carlsson som förestÄr klass 3c. SÄ gör alla klasser hÀr, upp till sexorna. Ulf Sindt Àr sÄ bra för han skriver om saker som fÄngar killarna ocksÄ.
Under ett par dagars tid kommer författaren till alla klasser och pratar.
- Jag har alltid jobbat i skolan, berÀttar Ulf Sindt, och det tycker jag Àr vÀrldens bÀsta jobb.
SÄ berÀttar han om sitt arbete pÄ fritidshemmet i Nacka utanför Stockholm och redan frÄn början sÀtter barnen igÄng och frÄgar.
- Hur kom det sig att du började skriva?
- Vilken av dina böcker gillar du bÀst?
- Kallas du för nÄt annat namn?

<b>Pappa berÀttade</b>
Och han berÀttar om hur det började med pappa Haralds historier som han fick höra av sjömÀn dÀr han jobbade och hur hans mamma tyckte det var förskrÀckligt att allt inte var sant. Men det muntliga berÀttande ligger alltsÄ till grund för alla kommande titlar och han berÀttade en massa kul historier om vad som hÀnt bakom varje bok. Som i debuten SyskonkÀrlek och köttfÀrs. En samling med mÄnga berÀttelser frÄn uppvÀxten i hyreshuset i Nacka.
- SÄ har jag skrivit om nÄgot som ni alla hÀr Àr experter pÄ, sa han.
Barnen gissade snÀllt - men ingen kom pÄ det som hans andra boktitel berÀttar: Konsten att reta en farsa.
- Alla ni kan sÀkert reta era förÀldrar sÄ det börjar ryka ur öronen pÄ dem och det kunde mina egna söner ocksÄ, sÀger han och berÀttar den drÄpliga historien om badbyxorna och badhuset och snyggaste fröken och killarna som retades med pappa.
- Fast det var ett busstreck, sÄnt Àr kul, sa han. Busa Àr sÄdan man kan skratta Ät tillsammans efterÄt, det fÄr alla göra, men stÀlla till jÀkelskap det Àr för att göra en annan mÀnniska ledsen och det fÄr ingen göra.
SÄ droppades drÄpliga historier som nÀr mamma klippte bort den vÀl anlagda frisyren som skulle fÄ honom att likna John Lennon - det blev boken Nick Nacke klipper till. Eller om den pappalediga och vimsige professorn som alltid gick omkring med sin bebis i en vÀska - det blev Bullen och vÀskan - och alla berÀttande faktaböcker dÀr titeln börjar med Bland. SÄ kan det vara om sjörövare, indianer, bovar, idrottare eller riddare. Men det mesta hÀmtas frÄn verkliga livet. Det blev Pusskalaset och Kajsa och Knodden och Flores och Banzeflor och sÄ sent som i fredags kom TÄfjutten.
Under Ären har bÄde förlag och illustratörer vÀxlat.

SjÀlv började han lÀsa nÀr en högt Àlskad bibliotekarie, tant Rut som Àlskade barnen - sa att "om ni (Ulf och hans bror Gurkan) som bara lÀser tidningar lÀser den hÀr boken sÄ kan vi prata om den sen".
Det var Jack London och killarna fÄngades.

<b>BerÀttarklubb</b>
Det muntliga berÀttande har hela tiden vÄrdats av Sindt som haft en berÀttarklubb pÄ sitt fritis. Den började med en lite stökig kille som sjÀlv kunde hitta pÄ, sjÀlv ville höra historier och gjorde en överenskommelse med Ulf - om han kom i tid skulle Ulf berÀtta. SÄ ville fler lyssna och klubben vÀxte.
Det lÀt som en riktig solskenshistoria och alla barnen pÄ 3 c lyssnade med största uppmÀrksamhet till berÀttelserna och var överens: LÀsa bör man för det Àr bra för fantasin och har man fantasi fÄr man ett bÀttre liv, sÄ lÀr man sig stava ocksÄ och sÄ fÄr man nya kunskaper och lÀr sig en massa ord.
- Det Àr bra för dÄ kan man förklara vad man kÀnner och kanske inte behöver slÄss, sa Ulf Sindt och ingen kunde sÀga emot honom.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!