I panelen ingick även egyptiern Hassan Saber - journalist, poet, expert på de gamla faraonerna och tunisiern Mohammed Ben Hammouda, konstvetare och universitetslärare.
– Vi pratade om arabvåren, och hur diktaturerna accepterar eller inte accepterar karikatyrer och kritik, säger Saad.
Hassan Saber hade en del att förmedla om förhållandena under islamiska brödraskapets av militären störtade regering. Under den tiden var det som att folk inte kunde, eller vågade, skratta.
Om Saad Hajos utställning har vi redan berättat. Några av bilderna där hade också direkt anknytning till den här paneldiskussionen.
Saad följer intensivt med i det blodiga syriska skeendet. Sitt löfte att rita en ny karikatyr av diktatorn Bashar al Assad så länge denne sitter kvar, håller han fast vid.
I Abu Dhabi berättade han om en i svenska media icke uppmärksammad civil rörelse inom ramen för det syriska inbördeskriget.
Det finns nämligen i dagens Syrien byar och små städer, som gentemot de stridande markerar sin tro på frihet och civilisation. På skyltar, delvis tillgängliga över Internet, för man mitt i krigets tid fram frihetliga budskap.
– Man visar att man tror på medborgarskapet, man ser sig som en del av den rika syriska kulturen och historien. Det är en civil rörelse, samma rörelse som den som satte igång den syriska revolutionen, säger Saad.
Alltså de frihetliga ursprungliga demonstrationerna, som sedan drevs till inbördeskrig av regimen och islamistiska grupper i förening.
Men kampen för frihet och civilisation finns kvar – även i denna dag, när regim och islamistiska fundamentalister överträffar varandra i vidrigheter.
Medborgarskap är ett av den franska revolutionen myntat begrepp. Som medborgare är vi alla jämställda, lika mycket värda. .
– Det var med sådant, som rörelsen mot regimen började, säger Saad.
– Men som följd av regimens våld har även motståndet vänt till våld. Och sedan kom fundamentalistiska, islamistiska grupper, som gjorde samma sak mot folket som regimen.
Men det är den civila rörelsen på gräsrotsnivå, som kan ge något hopp om framtiden för Syrien.
Sådana iakttagelser hade Saad Hajo med sig från Norrköping till bokmässan i Abu Dhabi.