Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så trodde vi om hur jorden blev till

Deborah Cadbury
Dinosauriejägarna
Historiska media

Foto:

Kultur och Nöje2002-06-11 00:00
En bok som har ambitionen att beskriva hur det gick till när man, i 1800-talets England, i stenbrott och på stränder gjorde avgörande fynd för att komma dinosaurierna på spåren kan i förstone upplevas som väl torr. Men där misstar man sig grundligt! Författarinnan, Deborah Cadbury är tv-producent på BBCs vetenskapliga del och det märks att hon har förstått vikten av att berätta; att levandegöra.

I själva verket ger denna bok ett slags utsnitt ur den tankevärld som behärskade denna tids människor. Cadbury lyckas gjuta liv i dessa forskare och vetenskapsmän som stod i frontlinjen. Men framförallt spänner denna bok över betydligt mer än bara dinosaurieforskningen.
Det finns en hel del av drama i boken, som t ex när forskar-autodidakten Gideon Mantell beskrivs. Han stod för avgörande fynd men blev snuvad på ära och berömmelse av den äregirige och intrigerande Richard Owen som i sin tur slutade sina dagar betraktad som en - fossil. En makaber detalj är att när Gideon Mantell dog, fattig och knäckt, var hans ryggrad mycket starkt böjd. Den lades i sprit för att tjäna som undervisningsmaterial och placerades i den forne dödsfienden Owens eget museum. Snacka om total seger ...

Men interna forskarstridigheter är bara en av konflikterna som behandlas här, en annan är den mellan vetenskap och kyrka. Vid denna tid var den extremt påtaglig och skapelseberättelsen tolkades mer eller mindre bokstavligt. När forskare t ex började ana att jorden var bra mycket äldre än vad man tidigare trott hördes högljudda protester; kyrkans egna geologer sökte bevis för syndafloden etc. Kyrkans män blockade bort misshagliga vetenskapsmän och hindrade dem från att bli publicerade.
Men i takt med att bevisen strömmade in och blev allt svårare att bemöta backade kyrkan långsamt till att som i våra dagar ha en behaglig ickepolitisk och ickevetenskaplig roll. En lärdom att dra är att religioner med anspråk på världslig makt måste motarbetas, vare sig det är kristendom eller islam.

Nåväl, i slutet av denna tid dyker så en ångestriden Darwin upp på scenen och rör om i grytan ordentligt. Efter det blir inget sig likt. Och kyrkans kapitulation befästs. Men man måste minnas att det fortfarande, här och var i t ex USA knorras över att evolutionen lärs ut som en vetenskaplig sanning. Och här i Sverige har vi Livets ord som också har svårt att inse fakta.
Dinosauriejägarna är mycket välskriven med ett drivet men ändå noggrant språk. Man dras in i den likt en deckare och lär sig enormt mycket på vägen. Deborah Cadbury är värd en större läsekrets än vad jag är rädd att hon kommer att få.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!