Så kan storbolagen krossa demokratin
NOREENA HERTZDet tysta övertagandetDen globala kapitalismen och demokratins dödPrisma
Många unga demonstrerar mot globaliseringen när det handlar om allt grymmare metoder för att tjäna stora pengar. FOTO: SCANPIX
Foto:
USA-jättarna Chiquita, Dole och Delmonte skulle förlora 520 miljoner dollar om året på EU-beslutet.
USA hotade via världshandelorganisationen WTO och hotade med tullar på import av skotska ylletröjor och italienska lamphållare och annat smått och gott om inte beslutet ändrades. WTO beordrade EU att ändra beslutet. EU lydde inte och USA införde då strafftullar som man hotat med.
En poäng i sammanhanget är att Chiquita lämnat stora bidrag till valkampanjerna i USA, till båda sidor.
Chiquita-historien exemplifierar två huvuddrag i vår nya världsordning. Regeringar och förment neutrala organisationer som WTO dansar allt oftare efter bolagens pipa. Den globala kapitalismen är ett nollsummespel där en sidas vinst motsvararas av en annan sidas förlust.
En av poängerna i den brittiska författaren och ekonomen Noreena Hertz bok är att det är de multinationella företagen som tar över makten i världen medan de demokratiska valda regeringarna maktlöst ser på. I många fall dessutom stimulerar utvecklingen genom att ge bolagen friare händer i tron att det är bolagens agerande som skapar välstånd. Det är förvisso så att kapitalismen är den effektivaste metoden att skapa rikedom. Men ingalunda till det stora flertalet, menar Hertz.
En beskrivning av det man brukar kalla globaliseringen, alltså.
Noreena Hertz skriver kunnigt och engagerande om globaliseringen. Liksom en annan ung kvinnlig debattör, Naomi Klein, försöker hon förklara vad som pågår och varför så många unga människor världen över protesterar, ibland våldsamt, gör motstånd.
Hon är inte emot kapitalismen, inte emot frihandeln, inte emot demokratin.
Hon är förtvivlad över att demokratin håller på att krossas av de multinationella företagen.