Så kan historia skrivas för den som vill veta
Eva Swedenmark Folkbildningens 50-tal Bilda Förlag
Foto:
En ny bok
Den här boken presenteras som den första i en rad decennieböcker om folkbildning. Senare i år ska det komma en om 60-talet och så ska det fortsätta till 2012 då ABF fyller hundra år.
Minns ni mjölkflaskorna av glas med pappkapsyl? Det var på 50-talet de ersattes med kartonger av plastat kraftpapper, sk tetrapak. Mycket annat hände. Vi gick på möten innan teven drabbade oss. Vi fick tre veckors semester och rätt att lämna Svenska kyrkan. Sexualundervisningen blev obligatorisk i skolan. LO införde solidarisk lönepolitik. Det byggdes hygieniska bostäder med rimlig hyra. Och vi fick kronan på välfärdsbygget - ATP!
I USA föddes Barbiedockan och McCarthy jagade kommunister. Castro ledde folket till seger på Kuba. Ovanför oss dog hunden Lajka i sin rymdkapsel.
I Sverige dök Olof Palme upp som Erlanders sekreterare. Motboken avskaffades. Vi fick teve med Kalle Anka på julafton. Fattigvården döptes om till socialvård. Vi fick enhetsskola och förbud mot aga i skolan. Morgon-Tidningen (fd Socialdemokraten) las ner. En folkrörelse mot atomvapen växte fram. Vuxna trallade Flottarkärlek medan tonåringarna dansade till Rock Around The Clock på nyöppnade ungdomsgårdar.
Folke Fridell fick ABF:s kulturpris och uppmuntrade i första numret av Fönstret till "idédebatt om socialismen".
På 1950-talet tycks ABF ofta ha gjort skäl för namnet Arbetarnas Bildningsförbund. Cirklar kunde handla om fackliga frågor, lagar och avtal. I Norrköping höll ABF tysk kulturvecka med Tolvskillingsoperan av Brecht. I Malmö hade man en föreläsningsserie om "Socialismen just nu" där Ernst Wigforss ställde frågan "Ska vi nöja oss med välfärdsstaten?".
Rubriker från 50-talet var t ex "Socialismen som inspirationskälla" och "Vem äger och bestämmer i Sverige?". ABF tog ställning mot reklam i teve och mot svensk atombomb.
Eva Swedenmark ger kvinnan en rättvis plats i historien. Vi får se på bild hur statsrådet Ulla Lindström 1956 vägrar niga för engelska drottningen. 1956 var året då den första kvinnliga taxiföraren började köra i Stockholm. Ett par år senare kunde man se kvinnliga poliser på gatorna. Och Svenska kyrkan gav kvinnor rätt att bli präster.
ABF firade den hundrade folkboken från Folket i Bilds förlag. Eva Swedenmark glömmer att berätta att författaren var en kvinna: Moa Martinson. Men vi får veta att Sverige för första gången deltog i Eurovisionsschlagern med Alice Babs.
- Samhället i dag är inte det vi drömde om på 50-talet, säger en gammal cirkelledare i boken. I företalet kallar Eva Swedenmark 50-talet "en minnesplats för nostalgi och längtan tillbaka till ett svunnet folkhem".
Man kan undra om inte ABF kunde ha gjort mer för att försvara folkhemmet. Redan i mitten på 50-talet minskade antalet cirklar i politiska ämnen medan estetiska ämnen ökade. Under sin tid som chefredaktör för Fönstret skrev Eva Swedenmark vassa ledare som skilde sig skarpt från ABF:s allt blekare kursutbud.
I den här boken är det mesta ännu nostalgi. Här finns hela 50-talet från raketost och kobratelefon till ATP. Bildmaterialet är rikligt. Lottie Hallqvist har bidragit med en grafisk form som gör att man lätt följer utvecklingen både här hemma och utomlands.
Så här ska historia skrivas för dem som söker vår bakgrund och undrar vart vi är på väg. Stig Dagerman anade tydligen det värsta redan när han i november 1954 i sin sista dikt drev med fattigvårdsordföranden som inte tyckte att bidragstagare borde få ha hund:
Något måste beslutas:
Hundarna skjuts! Inte Sant?
Nästa åtgärd: De fattiga skjutas,
så spar kommunen en slant.
Utvecklingen är på gång. Folkbildningen borde rycka upp sig och göra motstånd. Det är fyra böcker kvar i den här serien. Om de blir lika bra som den här kan de bli en erinran för ABF-folket och för oss andra något att se fram emot.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!