Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Roman med både spänning och djup

Kultur och Nöje2009-01-31 03:00
Sedan William Paul Youngs The Schack (Ödehuset) utkom i USA 2007 har den varit orsak till heta diskussioner mellan den kristna högern och mera liberalt hållna troende. Detta med trosfrågor är i USA en ren krutdurk, i jämförelse med det sekulariserade Sverige. En högerkristen debattör som till exempel Rick Warren förekommer i alla möjliga sammanhang och media på amerikansk riksnivå, medan vår Ulf Ekman nästan är totalt osynlig i den svenska debatten.Orsaken till debatten runt Ödehuset är den djupt personliga och okonventionella bild av Gud och kristen trosproblematik som författaren presenterar i sin berättelse.Bokens huvudperson är Mackenzie Philips, Mack kallad, vars yngsta dotter Missy kidnappas och mördas i ett övergivet gammal hus, långt ut i vildmarken. Efter fyra år av tung sorg och förtvivlan åker han, driven av ett inre tvång efter en mystisk inbjudan, tillbaka till det öde huset, mitt i vintern. Där möter Mack sin Gud på ett mycket oväntat och omskakande sätt.Ödehuset skrevs från början av Young som en julklapp till sina sex barn, efter att han själv fått göra upp med sitt undanträngda förflutna, med hemligheter och minnen som trots sitt fördolda liv plågade honom själv och reducerade hans egna tro till en mekanisk, rituell tradition.Det öde hus som Mack tar sig till är en metafor för de inklämda hemligheter som många av oss kånkar omkring med, hemligheter som vi antingen får ta itu med eller som vi låter oss plågas av genom livet, hemligheter som kan göra oss känslomässigt handikappade, tomma och övergivna. Ödehuset är en roman som också brottas med de stora frågorna: om varför Gud låter så mycket lidande och ondska drabba oss? Och om Gud finns, är han då kanske inte alls den vi tror honom vara?Romanen som sådan är inget mästerverk, varken i språk, text eller översättning, men det är en mycket gripande och oerhört personlig historia som berättas, en historia som säkert kan hitta sin väg till läsare som inte är drabbade på samma sätt som Mack av dessa eviga trosfrågor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!