Det här är boken som visar hur Moderaterna lyckades ändra bilden av sig själva från att vara ett parti för de välbeställda till att bli företrädare för det arbetande Sverige.
Moderaterna är ett toppstyrt parti. Det styrs som ett affärsföretag med partiledaren som verkställande direktör. Förändringen har åstadkommits av några få personer i partitoppen. Främst Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.
Reinfeldt var 18 år när han 1983 blev ordförande i Moderata Ungdomsförbundet MUF. 1993 gav han ut boken Det sovande folket, där han skrev att svenskarna är "mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd".
Anders Borg var 13 år när han blev med i Moderat skolungdom MSK i Norrköping. Han gick då i Djäkneparkskolan och hade lägsta betyg i matte. Han var drogliberal och tyckte att hasch och marijuana skulle släppas fritt.
I England hade Tony Blair fått fart på New Labour, här var det bara att plagiera konceptet. Sverige behövde ett nytt arbetarparti.
Per Schlingmann var idékläckare. Nu skulle propagandan riktas till andra än dem som ändå förväntades rösta blått. Skattestänkningar skulle gynna vanligt folk. En ny ordlista skulle skapas. Förändra skulle bli förbättra, privatisering skulle kallas mångfald, privata företag fick bli enskilda aktörer och invandrare skulle bli människor med invandrarbakgrund.
Kommunalrådet Lars Stjernqvist säger att debatterna i Norrköpings kommunfullmäktige har förändrats. Det hörs inte längre någon kritik från de moderata ledamöterna om att den offentliga sektorn skulle vara för stor. Det är en följd av de nya Moderaternas politik. Nu värnar de välfärden och den svenska modellen.
Socialdemokratin har gått bakåt. Åren 2007-2008 tappade facken 235 000 medlemmar. Förfallet började med Göran Persson, säger författaren. Tillsammans med Anitra Steen köpte han gården Torp för 12.5 miljoner efter att tidigare ha häcklat Bo Lundgren som köpt en villa som bara var hälften så dyr. Det är sånt som skadat partiets anseende ohjälpligt.
Det som mest hjälpt Moderaterna till makten är dock de ekonomiska bidrag de fått från hemliga givare. Såna som greve Gustaf Douglas, antyder författaren.
Anders Pihlblad har gjort ett 70-tal intervjuer som underlag för boken och fått till en grundlig, lättläst och roande skildring av en omskakande period i vårt lands historia.