Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Riktiga småstjärnor

MITTON, JACQUELIN
OCH SIMON
Stora astronomiboken
BonnierCarlsen

Kultur och Nöje2001-10-06 00:00
Den som är mer intresserad av fakta om "stjärnorna", dvs astronomi, än beskrivningar av stjärntecken, dvs astrologi, har förmodligen hittat sin bok i "Stora Astronomiboken" av Jacqueline och Simon Mitton. Här kan man få förklaringar på de flesta himlafenomen, som kvasarer, radiogalaxer m m och man får veta hur det kan tänkas vara att bo på mars. Utmärkta foton stärker helhetsintrycket. Vi får även glimtar från astronomins historia. Det är mycket fakta som trängs på liten yta. Ibland kan ett uppslag bli lite väl rörligt med alla olika bilder och bildtexter. Det här är en bok för den verkligt intresserade, men det är absolut inte någon sträckläsningsbok, utan mera av en handbok.

Fotografierna, med bilder tagna bl a genom Hubbleteleskopet, är bokens allra största tillgång. (Hubbleteleskopet, som fått sitt namn efter astronomen Edwin Hubble, finns sedan 1990 i en omloppsbana runt jorden). Bl a får vi se hur en stjärna föds. Men boken har också pedagogiska förklaringar av olika fenomen. Ett exempel är förklaringen av norrsken: "Material som blåsts ut från solen kommer förbi jorden och ger ändringar i jordens övre atmosfär, i huvudsak nära polerna. Som en följd av det börjar gaser i atmosfären att glöda. Vi kallar det polarsken, eller norr- och sydsken."
Vi presenteras också för de människor som finns bakom de stora astronomiska upptäckterna. Flera av dem var kvinnor. Bl a får man läsa om Henrietta Leavitt (1868­1921) som upptäckte cepheider i Lilla magellanska molnet och om Jocelyn Bell Burnell (1943­) som upptäckte pulsarerna, dvs neutronstjärnor som sänder ut korta, regelbundna radiovåpgsimpulser när de snurrar runt.
Språket är sakligt och korrekt. Kanske kunde man önska sig ett mera "litterärt" språk, som talade mer till fantasin, men den tilltänkte läsaren, dvs den unge intresserade amatörastronomen, har knappast något behov av detta. Översättningen, samt fackgranskningen, är gjord av Gunnar Welin.
Sammantaget: en bra och välgjord bok om astronomi för den intresserade, men inget för den som vill ha en introduktion eller som i första hand söker en läsupplevelse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!