Resor förr till okända mål
JAKOB CHRISTENSSONKonsten att resa. Essäer om lärda svenska resenärerAtlantis
Foto:
<b>Viktig "tour"</b>
Boken börjar med en sammanfattning över tidigt resande i allmänhet. Le Grand Tour var en förutsättning för alla som räknade sig till samhällets grädda. De flesta adliga skickade sina söner, oftast tillsammans med en långt mera kunnig informator, på resor genom Europa. Döttrarna behövde inte resa, lika lite som de behövde utbildning, eftersom deras plats var förutbestämd, i hemmet. Kunskap var en onödig merit i den kvinnliga sfären.
Uno von Troils resa var ett viktigt steg i hans karriär men hans bedrift blev överglänst i världshistorien av hans mentor och medresenär, Sir Joseph Banks. Jakob Jonas Björnståhl är av större intresse för oss östgötar eftersom han träffade norrköpingssönerna Lidén och Wadström under sin vistelse i Holland. En annan norrköpingsbo som nämns i förbifarten är Christoffer Henrik Braad som hade varit i Indien, Malacka och Kanton innan många svenskar ens hade tänkt på utlandsresor.
<b>Farliga vägar</b>
När man läser om alla strapatser som dåtidens resenärer utsattes för, vilket färdmedel de än använde - skepp, häst, kamel eller till fots - angripna som de var av vädrets makter, rånare och sjukdomar, är det beklämmande att läsa om dagens rika playboys som åker i snabba lyxbilar och löser alla problem - legala likaväl som illegala - genom viftande med en tjock plånbok Borta är 1700-talets idealism och kunskapstörst. Nu är det köpta sensationer som gäller.
<b>Visste mest</b>
Ett av de intressantaste avsnitten handlar om "the armchair traveller", (fåtöljresenären) Samuel Ödmann. Han var läskamrat med Rodgas blivande ägare Christian Brandt under deras studier i Uppsala. Den sängliggande Ödmann var Sveriges motsvarighet till den rullstolsbundne Stephen Hawkins, som trots sitt svåra handikapp läste allt som han kunde komma åt om utlandet och blev kanske därmed den kunnigaste i Sverige.
Tyvärr bröt han flitigt mot en översättares första plikt. Att aldrig ändra en text eller komma med egna funderingar om texten. Dessutom censurerade han bort allt som han personligen ansåg var anstötligt för en kristen svensk läsare.
En bra bok att läsa innan man ger sig av på nästa utlandsresa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!