Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rena konsten ur bibliotekets gömmor

En konstskatt i dager
Teckningar och akvareller
Ur Carl Bernhard Philonegros Wadströms samling

Fritz von Dardels akvarell berättar om hur indrivare hålls tillbaka av adelsmannens betjänt, inget ska störa Hans Nåds goda sömn... målad 1883 efter en dikt av Anna Maria Lenngren.

Fritz von Dardels akvarell berättar om hur indrivare hålls tillbaka av adelsmannens betjänt, inget ska störa Hans Nåds goda sömn... målad 1883 efter en dikt av Anna Maria Lenngren.

Foto:

Kultur och Nöje2004-12-09 06:00
Han har kallats Sveriges störste samlare och kanske var det så. Carl Bernhard Wadström, pastorn och så åsmåningom hovpredikanten som vid endast 30 år fyllda, fick doktorns order att ta det lilla lugna. En hobby vore passande och det blev till detta samlande. Med goda kontakter till både adlig och religiös överklass, blev många intresserade av hans samlande och han fick ihop en enorm skatt, företrädesvis porträtt. Det allra mesta finns på Helsingfors Nationalmuseum, men en stor donation från ett konsulpar Göhle, gick i början av förra seklet till Norrköpings bibliotek. Som ju efter ett par decennier fick sin avknoppare Konstmuseet. Det gör att vi idag kan se en utsökt liten utställning i museets grafikkabinett.
Det är en samling som bibliotekarie Ingrid Collberg värnat om och ett urval som intendent Kerstin Holmer ställt samman.
Pastor Wadström levde i Uppsala, han avled 1918, vid 87 års ålder. Han var sonson till C.B. Wadström från Norrköping och en av dem som byggde upp Evangeliska Fosterlandsstiftelsen där han var sekreterare.

Ett av hans mest märkvärdiga nummer i samlingen är en bildbibel, som hos många icke-professionella är det en blandning av högt och lågt. Enkla tidningsurklipp ses sida vid sida med originalgrafik av högsta kvalitet, gravyrer, träsnitt, handteckningar. Det var bibeln i bild som var Wadströms stora ambition, det var bildernas berättelse som intresserade honom. Nu får vi se en del av denna mäktiga bibel, Biblia polyglotta, som i sin helhet består av 15 stora volymer med tillsammans cirka 20.000 bilder. Hans samling växte till volymer som ingen i Sverige hade råd - eller kanske tillräckligt starkt intresse av - att köpa vid Wadströms död, ett konsortium i Finland kom att bli ägare till det mesta, vikt för deras blivande Nationalmuseum.
Ingrid Collberg och Kerstin Holmer har botaniserat bland det material som tillhör Norrköpingsborna, gåvan som 1919 kom att hamna i källaren på biblioteket, inte bortglömd, men heller inte fullständigt analyserat, ännu återstår delar att gå igenom och, i brist på tid och medel, en önskan att åtminstone kunna få fram någon katalog över alltihop.
- Förste bibliotekarien Hjalmar Lundgren engagerade folk att sortera materialet, men det är ofantligt, berättar Ingrid Collberg. 165 stora foliekartonger och en massa lösblad, här återstår mycket arbete men det är också en fantastiskt rolig uppgift.

Nu ser vi fantastiska skildringar från folkliv, stadsbilder, några porträtt, karikatyrer, landskap, några resebilder, några bibliska motiv. Vi finner konstnärer som David Klöcker Ehrenstrahl och Jean Desprez, både Carl August och Augustin Ehrensvärd, en riktigt gammal Carl Larsson, Fritz von Dardel och vår väl kände Pehr Hörberg. Maria Röhl och prinsessan Sophia Albertina representerar de kvinnliga konstnärerna. Många underbart friska folkskildringar, levande porträtt, roliga situationer eller vackra vyer, men som alltid har varje bild en historia och om detta kan Kerstin Holmer berätta.
Det mest spännande är att gå på en visning där man får syn på nya saker, får nya kunskaper i folkets historia och vår egen angelägenhet som Norrköpingsbor och höra om hur bilderna ger ledtrådar in i vår tid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!