Religionen i Sverige
Man stiger in i ett rum som berättar om all världens religioner. Och det doftar ingenting. Kryddor, oljor, rökelser, kroppar - det får man läsa om och se bilder av. Det är vackert och fritt från känslor.
Gudinnan Vishnu i den hinduiska religionen. FOTO: ANDREAS SKOGH
Foto:
Pedagogiken lyser klar, religion är kultur och man kan inte tro annat än att allt är fullkomligt objektivt.
En sval och rättvis presentation av världens sex religiösa samfund - med alla sina variationer - som finns representerade i Sverige.
<b>Effektiv</b>
Vid vårt besök fick en gymnasieklass guidning i utställningen. Då kände man hur effektiv den var, hur tydligt man till exempel kunde demonstrera ett faktum som detta: Majoriteten av världens folk kan inte äta den här rätten. (stor bild på en vanlig burgare). Varför då?
Naturligtvis för att religionen inte tillåter att de muslimska trosbekännarna äter fläsk, här ligger till och med en skiva bacon över biffen. Eller av en mängd andra skäl som fel slaktat kött, de som fastar när de blir bjudna, den som lever vegetariskt, de som inte äter efter kl. 22, och så vidare.
Så finns här små andaktsrum att träda in i, se på skatterna och fundera över skillnader. De smälter snart ihop, de tecken de flesta av oss inte kan läsa och så det kristna rummet som känns lika främmande - här visas den katolska kyrkans attribut med sina ikoner och radband och rökelsekar. Efter allt glitter och ljusskimmer - det är mycket guldkantat i våra religioner - finns ett vitt rum, det för "övriga", de fria som verkar utanför samfunden.
<b>Läshörna</b>
Thoran, bibeln, koranen och alla skrifter - allt presenteras objektivt, åtminstone känns det så för en sekulariserad betraktare som inte brinner för någon religion.
För att förstå hur religionen kan få människor att kriga och mörda, att överge sina familjer, att ge sig ut för att missionera, att böja sig för religionens krav på livsstil - det får man knappast en aning om här. För det får man slå sig ner i läshörnan där det ligger några böcker från de olika kyrkorna. Eller söka i nyhetstexter kanske.
Istället kan man bygga sig ett eget altare, eller visa vad man lärt sig och låna ihop rekvisita till ett typisk altare för den ena eller andra religionen.
Mycket pynt att titta på och alltså en hel del man får röra. Religiösa klädesplagg hänger också på rad, det blir alldeles utan laddning eller den där högtidligheten som föremålen har laddats med när de används i liturgierna.
<b>Överskådligt</b>
Ambitiösa informationsblad till varje religion om omfång, historia, var man befinner si i tideräkningen, hur man firar stora helger och hur många utövare den omfattar.
Överskådligt och behändigt, perfekt tillfälle för skolklasser (läser man religion fortfarande?) och en påminnelse om hur vår egen religion är en liten del av det stora, men hur vi kan leva med varandra och inte minst se hur mycket i religionerna som förenar oss.
Programmet under utställningsperioden är innehållsrikt och varierat och har redan börjat. Nästa punkt är visning av filmen Monsunbröllop på Bio Harlekinen i morgon. En Rosenkransandakt hålls på fredag i S:a Birgitta katolska kyrka och då visas också filmen Journey together.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!