Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Psykedelia, progg och folkrock

STOCKHOLM (TT Spektra)
Han kallar sig Dungen och gör musik som den inte gjorts sen 70-talet.
Med en blandning av psykedelia, progg och folkrock har Gustav Ejstes fyllt ett tomrum.
- Det kanske finns ett behov av nåt annat än bara garagerock och r"n"b i dag, säger han.

När Gustav Ejstes gör musik kallar han sig för Dungen. Den 21 oktober landar nya albumet "Stadsvandringar" som han beskriver som "psykedelisk folkrock".
FOTO: SCANPIX

När Gustav Ejstes gör musik kallar han sig för Dungen. Den 21 oktober landar nya albumet "Stadsvandringar" som han beskriver som "psykedelisk folkrock". FOTO: SCANPIX

Foto:

Kultur och Nöje2002-10-11 00:00
Den som hört Dungen har antagligen hajat till, särskilt om det varit med vetskap om att det var ny färskpressad musik det lyssnades till.
Den här killen tar nämligen avstamp i en tradition som legat i träda sedan 1970-talet. Med inslag av flöjt och fiol i vad han själv beskriver som psykedelisk folkrock har referenserna haft namn som Bo Hansson, Träd, gräs och stenar och Gläns över sjö och strand.
Dungen själv värjer sig dock mot att alltför intimt förknippas med gammal svensk progg.
- Synd att bli sammankopplad med proggen, för det är ju inte så politiskt, som till exempel Nationalteatern. Visst, det är musik jag lyssnat mycket på, men det finns annat också. För mig har Aphex Twin varit lika viktiga som Bo Hansson, säger han.
Resultatet av alla spridda influenser kan höras på albumet "Stadsvandringar" som släpps den 21 i denna månad.
Musikaliskt är det målet han sökt sig mot under de senaste fem åren, sedan han lagt ned sina hiphopambitioner. Ensam i en studio har han letat vägarna på egen hand.
- Jag har alltid tänkt att det är för knepigt, att det inte finns nån marknad för det. Men jag måste göra låtar, så jag har hållit på själv.

<b>Nyväckt intresse</b>
Till viss del kan man tala om ett nyväckt intresse hos gemene man för 1970-talet. Det började redan med biofilmen "Tillsammans" och har fortsatt med en rad återutgivningar av gamla band som Hoola Bandoola.
Tajmingen är med andra ord inte helt dum.
- Det kanske är en kombination av att det kanske finns ett behov av nåt annat än bara garagerock och r"n"b i dag. Och att det är en fördel att jag varit isolerad och gjort min grej och inte funderat på vad som ska vara rätt och låta sig formas av sin tid. Det var inget medvetet, men jag tror att det är en anledning, gissar Dungen.
Kan det vara en trend vardande?
- Har det varit det och fått folk fått upp ögonen för det, så har det nog redan gått över.
Men kanske är det du som kommer och slår upp dörrarna helt och hållet.
- Ja, eller spiken i kistan. Ha, ha.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!