Premiärdags för kortfilmskomedi
NORRKöPINGOm en vecka rullas röda mattan ut. Det är premiär för Norrköpingsproduktionen Marcus och Medelhavet - en nollbudgetkomedi med ombytta könsroller.- Det blir premiär på Harrys med röda mattan och hela kittet, lovar Jonna Vanhatalo.
Kortfilmen Marcus och Medelhavet är klar och premiärvisas på Harrys om en vecka. Den skildrar ett tjejgäng och tre killar som möts på Harrys och vänder upp och ned på könsroller och fördomar. Några av de drivande krafterna bakom filmen är Johan Pettersson, Jonna Vanhatalo och Robert Nelson. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
Jonnas rollfigur tjuter: äI kväll ska vi få kuk, tjejer!ä
- Usch jag gillar inte att se mig själv i filmen, säger Jonna Vanhatalo och skruvar på sig en aning.
- Det känns lite jobbigt för mig som inte är van att prata fult. Men det blir ändå jättekul att visa filmen. Hoppas den blir väl mottagen.
<b>Trött på Dogma-stuket</b>
Filmen är filmad med DV-teknik, men är långtifrån Dogmatrendens skakiga handkamera och hemvideo-känsla.
- Jag är trött på Dogma-stuket, säger Robert Nelson, teknikexperten i teamet. Vi ville att det skulle se snygg ut.
Marcus och Medelhavet är föreningen Nerd productions första film. Men troligen inte den sista. Johan Pettersson, som varit den mest drivande i filmen, har redan nya manus på skrivbordet.
Och för Robert Nelson blir det mycket fil framöver. Några dagar efter premiären åker till Prag, där han kommit in på Academy of Performing Arts för att gå en ettårig utbildning i filmskapande.
<b>Ljudet var krångligast</b>
Sett i backspegeln tycker Jonna, Johan och Robert Nelson, att det krångligaste var att få ljudet bra.
- Det var det tekniskt svåraste. Ljudet blir aldrig blir bättre än råljudet. Ju bättre det är från början, ju bättre blir det i slutändan, säger Johan. Men vi hade bara en kass mikrofon som vi lånat från en vanlig replokal.
- Det var tur att vi hade Robert med oss, som arbetat med film tidigare. Han hjälpte oss att få ljudet bra och räddade oss flera gånger. Han kunde säga: "Du kan inte filma från den där vinkeln, då bryter vi 180 graders-regeln". Vad det var hade ingen aning om, men det lät ju som han visste vad han talade om, säger Johan.
Inspelningsarbetet var bitvis krävande. Tålamodet sattes på prov när utescenerna spelades in mitt i natten, under en köldknäpp.
De fick tas om flera gånger och timmarna rann iväg.
- En scen spelade vi in vid tretiden på natten, när det var minst minus 20 grader kallt. Och den klippte vi bort sedan, berättar Johan och skrattar.
<b>Behövs en scripta</b>
När gänget summerar filmarbetet påpekar Robert att det i nästa filmprojekt måste finnas en scripta med eftersom det skulle underlätta arbetet betydligt.
Jonna nämner att hon är särskilt nöjd med att de lyckades hitta så bra skådespelare.
- De var klockrena för sina roller, säger Jonna.
- Det är viktigt att man kan lita på varandra, fast man inte känner varandra från början och det gjorde vi verkligen.
- Jag tycker också att det är kul att den faktiskt blivit färdig och att allt inte rann ut i sanden, tillägger hon.
Men även om filmen är klar är jobbet med den långtifrån färdigt. Nu börjar arbetet för att filmen ska visas.
- Det räcker inte med att göra en film. Det måste märkas att vi gjort en film också, säger Johan.
<b>Tjugo minuter lång</b>
Filmen är exakt tjugo minuter lång medräknat för- och eftertexter. Det var viktigt att filmen inte fick bli längre, för många filmfestivaler för kortfilm sätter den övre gränsen vid tjugo minuter.
Föreningen hoppas att filmen kommer att visas på filmfestivaler framöver, och den är redan inskickad till Norrköpings filmfestival.
Filmpremiären på Harrys nästa tisdag, den 2 september, är för särskilt inbjudna, men alla vi andra kan se filmen på Östgöta filmdagar, som äger rum den 26 och 27 september.