Polishistoria med mörka naziminnen
I dag utkommer Camilla Läckbergs femte kriminalroman, Tyskungen. Läckberg, född 1974, är i dag en av Sveriges bäst säljande författare. Hennes första böcker blir teveserie i höst och hennes fjärde bok, Olycksfågeln, närmar sig 150 000 sålda ex.
Camilla Läckbergs Tyskungen kommer idag. Foto: Jann Lipka/Forum
Foto:
Ibland glömmer man att det är en mordgåta hon sysslar med, när berättelsens personer tar över uppmärksamheten. Polisen Patrik är pappaledig och ska ta hand om ettåriga Maja medan Erika skriver på sin bok.
Han har svårt att hålla sig borta från Tanumshede polisstation. Chefen Mellberg, som i förra boken blev grundligt solochvårad utan att man tyckte ett dugg synd om honom, han blir här både barnkär och djurvänlig och riktigt sympatisk.
Läckbergs återblickar på nazitiden är skrämmande. Och det är även dagens nynazism. Medan vi undrar varför Ericas mor sparat en gammal tysk medalj inlindad i en blodig barntröja, dras unge Per till nynazismen och tycker att naziprylar är coola och värda att stjäla. Fast det är ju obehagligt att hitta ett gammalt lik när man bryter sig in hos en som samlar på såna grejer.
Här finns realism och tänkvärdheter. Här skildras barnafödslar så man tycker man är med, här förs diskussioner om politik, feminism och moral så naturligt att man knappt märker att det är författaren som talar.
Läckbergs människor lever och utvecklas som goda romanfigurer. Det ska bli intressant att se lilla Maja växa upp i kommande berättelser. Och den som ännu inte upptäckt Camilla Läckberg har nu fem goda böcker att ta itu med.
En ny bok
CAMILLA LÄCKBERG
Tyskungen
Forum
Tyskungen
Forum
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!