Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Poetisk pride-dialog med konsthistorien

Bildkonst byts mot ordkonst när Galleri Kronan har Prideutställning.

Pride i galleriet.  Konstvetarna Emil Åkerö och Karolina Nilsson har bjudit in poeter att tolka fyra kända verk ur konsthistorien, som också knyter an till årets Pridetema "kropp och känslor".
Foto: Sara Segraeus

Pride i galleriet. Konstvetarna Emil Åkerö och Karolina Nilsson har bjudit in poeter att tolka fyra kända verk ur konsthistorien, som också knyter an till årets Pridetema "kropp och känslor". Foto: Sara Segraeus

Foto:

Kultur och Nöje2014-05-03 06:29

PRIDEUTSTÄLLNING

I samband med Norrköping Pride hålls en specialutställning på Galleri Kronan i Norrköping. Denna gång handlar det inte om de klassiska gallerikonstformer som foto, skulptur och måleri. Istället har fyra poeter bjudits in att tolka fyra mästerverk ur konsthistorien i enlighet med Pridetemat "kroppen och känslor".

– Några av dem plockade vi ut som en utmaning, andra valdes för att de passar i temat, berättar Karolina Nilsson, på Galleri Kronan.

Dialog med konsthistorien

Skribenterna som deltar med varsin dikt är Martin Johnsson, känd från poesigruppen Dödsstjärnan, dramatikern Anna Nygren, poeten Linda Örnvall och kommunikatören Martin Ackerfors.

– Det är kul att få vara i en dialog med konsthistorien. Ofta betraktar man bara verken, men det här blir ett samtal. Konsthistorien lyfts upp i ett modernt sammanhang, säger Norrköpingssonen Martin Ackerfors.

Martin Ackerfors har precis skrivit sin första roman och söker nu efter ett förlag som vill ge ut den. I bidraget till Ordkonst-utställningen har han arbetat utifrån Otto Dix porträtt av den modernt kortklippta och rökande journalisten Silvia von Harden från 1926.

– Jag tycker att porträttet är väldigt bra. Jag gillar den kaxiga attityden i det. Hon är på något sätt en respektingivande person.

– Men den stora utmaningen för mig var formatet – att skriva poesi. Jag är mer van att skriva andra texter, skönlitterärt och essäer, säger han.

Texterna syns bäst

De andra verken, som visas i projektioner på väggarna, är Meredith Oppenheims surrealistiska Luncheonin Fur (Pälsfrukost, 1936), ett stilleben med en teservis klädd i päls från kinesisk gasell, den tyske romantikern Caspar David Friedrich Vandraren över dimhavet (1818) och barockmålaren ArtemisiaGentileschisbloddrypande målning med det bibliska motivet där Judith dödar Holofernes (1620).

– Bildprojektionerna försvinner om man skuggar dem och solljuset gör dem svaga. Men det finns en poäng i att de blir mindre framträdande. Denna gång handlar det mer om texterna än bilderna, säger Karolina Nilsson.

Normkritik

Curator för utställningen är OM, alltså konstvetarduon Karolina Nilsson och Emil Åkerö, som även producerade fjolårets Pride-utställning om kroppar, identitet och utseende på galleriet.

– Vi har hittills mest sysslat med normkritisk pedagogik. Både jag och Emil är intresserade både av bildkonst och skrivande, därför kändes det naturligt att låta poeterna undersöka relationen mellan bilder och text. Men kan man föra över betydelsen av bilder i text – eller skapar man något helt nytt? frågar Karolina Nilsson retoriskt.

Under kommande dagar sker en mängd aktiviteter i galleriet. I dag, lördag, hålls queerfrukost med högläsning ur böcker med normkritiskt perspektiv, på fredag ordnas skrivarworkshop och den 10 maj, bjuder man in till samtal kring utställningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!