Pleijel går vidare
Med senaste romanen "Lord Nevermore" nådde Agneta Pleijel en stor och uppskattande läsekrets. Men de senaste åren har hon ägnat åt en annan publik, teaterpubliken. I helgen hade två av hennes pjäser premiär, och nu lämnar hon plats åt prosan igen.
Agneta Pleijel är just nu aktuell med två pjäser, i Stockholm och i Göteborg. Nu kommer dessutom en bok med två av hennes pjäser ut, "Vid floden" och "Standard selection". FOTO: JACK MIKRUT/PRESSENS BILD
Foto:
? Jag tänkte att den måste spegla paret Lennart Hjulström och Gunilla Nyroos i den åldern de är nu och de åren de har framför sig.
Tillsammans har de tre regisserat pjäsen om Laura och Gabriel. Det är inte ett äkta par som möts, utan två syskon. I en intellektuell, men överbelamrad, miljö lever Gabriel ensam efter moderns död. Han sparar alla tidningar - där kan ju finnas något som kan komma till användning i avhandlingen som aldrig tycks bli klar - men också uråldriga kontoutdrag, utgångna kataloger från systembolaget och moderns gamla fröpåsar.
<B>Två gestalter</B>
Laura kommer oanmäld som en frisk vind - eller möjligen ett orosmoment - för att röja så att brodern inte vräks. När Gabriel är livrädd för att göra sig av med något vill hon bli fri, göra sig av med allt. Men så lätt är det inte.
? Det är något med att bli äldre. Man börjar tänka på tingen mycket mer. Allt man har samlat på sig. Det blir mer och mer, man får inte plats med böckerna i bokhyllorna, säger Agneta Pleijel.
? Vi har två gestalter inom oss, den ena säger jag vill så gärna ha, den andra säger släng, för helvete, släng bort. Laura och Gabriel förkroppsligar på sätt och vis det.
<B>Lyx med arbetskamrater</B>
Det är första gången som Agneta Pleijel har skrivit en pjäs direkt för två skådespelare som hon vet vilka de är. Ett knep har varit att gå emot Lennart Hjulströms och Gunilla Nyroos egna karaktärer och de roller de ofta spelar annars och ta tillvara den komiska ådran.
? Det jag tycker bäst om är det tragikomiska, branta kast mellan skratt och något annat. Den stora mästaren på det är ju Tjechov som har det dubbelseende som krävs.
I helgen hade ytterligare en pjäs där Agneta Pleijel medverkar premiär. "Frigiven", om Göteborgskravallerna, spelas på Göteborgs stadsteater. Också det var en beställning, skriven tillsammans med de unga dramatikerna Lucas Svensson och Lisa Langseth. Agneta Pleijel står för föräldraperspektivet, 68-generationen som också revolterade en gång.
? Det är alltid så kul att återvända till teatern. Skådespelarna och den kollektiva arbetsmiljön, det är ju många inblandade och alla arbetar mot samma mål. Vilken lyx att ha arbetskamrater och äta lunch med andra.
<B>Mjukstarta</B>
När Agneta Pleijel debuterade i slutet av 60-talet var det som dramatiker, med en pjäs som just Lennart Hjulström satte upp på Göteborgs stadsteater 1969. På 1980- och 1990- talet tog romanskrivandet den mesta tiden men de senaste åren har hon ägnat ovanligt mycket tid åt dramatiken. Senaste romanen "Lord Nevermore" gick hem både hos läsare och kritiker och har översatts till flera språk. Den var tjock och omfångsrik, ett arbete som krävde sin kvinna under flera år. Efter det fick prosan vila.
? Jag har ett behov av att byta. När de här premiärerna är över, då ska jag få tid över till prosan. Jag tänker mjukstarta. kanske blir det lyrik vem vet.