Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Osminkat om Irakkriget

Kriget i Irak skildras i flera aktuella amerikanska filmer med en mognad som oftast saknas i de mest stereotypa Hollywoodfilmerna. En av dem är gjord av thrillermästaren Brian De Palma (Scarface, Carlito´s Way, De omutbara). Den andra av Kimberly Peirce, hennes första film sedan Boys Don´t Cry (1999). Folkbladet har sett dem på DVD.

Foto: Photo Credit: Francois Duhamel

Kultur och Nöje2008-11-13 03:00
En hemkommen Iraksoldat deserterar från armén i protest mot att hans militärtjänstgöring snart ska tvångsförlängas. Ska han leva fredlös i ungdomligt idealistisk kritik av följderna av "stop-loss"-punkten i hans kontrakt med militären? Eller ska han moget fullgöra överenskommelsen och behålla familjeband och soldatkamrater? En lättfattlig men inte förenklad, riktigt gripande historia om valet mellan att leva ensam efter sitt samvete och sin magkänsla eller i gemenskap bland verklighetens svårigheter och möjligheter. "Stop-loss"-punkten kan läsas i kontraktstexten sedan Kuwaitkriget; idén togs fram efter Vietnamkriget.Stjärnskottet Ryan Phillippe gör sin hittills bästa spelinsats som ung småstadsman från Texas. På ytan en stabil typ som välförtjänt välkomnas som krigshjälte; inuti en medveten, samvetsöm, tvivlare, märkt av förtigna erfarenheter i strid, inte som sina två vapenbröder en uthålligt stark pliktmänniska eller synligt deprimerad självmordskandidat. Han måste hantera sin kluvenhet, ett ämne som påminner om historien om kvinnan som ville leva som man i Boys Don´t Cry.De tre soldatporträtten är fränt osminkade och osentimentala, långt från Hollywoods skjutglada hjältar, skadade psykopater och stereotypa patrioter. Som uppriktigt realistisk film om soldaters svåra hemkomst tillhör den samma tradition som Jarhead (2007), Flags of Our Fathers (2007), Deer Hunter (1978), Hemkomsten (1978), Marlon Brandos första film Männen (1950) och De bästa åren (1946).Dessutom sägs beska sanningar om desertörers villkor och politikers löftesbrott. Mästerfotografen Chris Menges (Killing Fields - dödens fält) bilder av folklig Texasvardag och risk, lemlästning och död på irakisk gata har en sevärd råhet och människonärhet som nog bara går fram fullt ut på bioduken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!