Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Orden byter värde och blir värdelösa"

Kultur och Nöje2007-09-18 06:00
Den här spalten skrivs långsamt. Det gäller att andas lugnt för att minska koldioxidutsläppet.
Allvarligt talat. Det här med växthusgaser är inget att skoja om. Men när en viss kvällstidning startar en kampanj för att vi ska dricka kranvatten för att minska koldioxidutsläpp blir det löjligt. Det gör hela problemet till en lösnummergrej.
Det lär dessutom vara vattenbolaget i Stockholm som ligger bakom alltihop genom ett lobbyföretag (dock inte Göran Perssons, han är visst kompledig).
Min poäng är att långtradarna dånar fram på kolonn längs våra vägar, stadsjeepar och andra leksaksbilar omvandlar bensin till koldioxid i mängder medan någon får för sig att lösa klimatproblemen med att förbjuda Ramlösa. Sjukt!

Ett annat sätt att missleda människor är att byta betydelse på orden, göra dem obegripliga eller betyda något helt annat än de ursprungligen gjorde.
"Kravliberalism" är väl ändå ett fullständigt missvisande ord. Liberalismen går ut på att lösa alla problem med konkurrens.
Det är lika fel som att kalla moderaterna för arbetarparti.
Orden byter värde eller blir värdelösa.

Jag kallar mig för demokratisk socialist. Det har säkert olika värde, beroende på vem som hör dem.
Olof Palme använde uttrycket. Givetvis kallade han sig också socialdemokrat.
Göran Persson och Tony Blair kallar sig nog också socialdemokrater. De skulle nog knappast kalla sig för socialister.
Fånigast av allt är att kalla moderaterna för det nya arbetarpartiet.

Har ni märkt att de vanliga förstärkningsorden inte längre räcker till? Inte ens "super" och "jätte" och "as" är tillräckliga förstärkare.
Det rockar inte ens bautafett. Jag hör jätteofta folk säga supersupersnyggt och jättejättehäftigt.
Mest ungdomar, förstås. Vi mogna använder nog fortfarande jävligt ofta de skitklassiska svordomarna. Det är som bekant vi som vårdar språket.

Till min hjälp i värvet som språkpolis har jag numera Språktidningen, en alldeles ny publikation. Eftersom tidningarna numera kryllar av vämjelig textreklam drar jag mig inte för att lägga ett gott ord för denna nya tidning som enligt egen utsago bevakar och bejakar språket.
Man får bland annat lära sig en del om ungdomsspråket, om skorrande och om jordbruksministerns ordförråd. Han lär vara en av de mycket få som använder ordet "därest".
Läs Språktidningen och bli klokare!
Därest ni vill bli ännu smartare så kan jag berätta att du i stället för "därest" kan säga "om" eller "ifall".
Därmed har även Folkbladet bidragit till folkbildningen, om än inte supesupermycket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!