Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Opera, klostermuseum och kanske påven

En nyskriven opera, ett nytt klostermuseum och ett feministiskt seminarium. Det är några av de många evenemang som planeras när en av världens mest kända svenskor fyller 700 nästa år.
På kansliet i Vadstena hoppas man att påven kommer.

Kanske det mest kända svenskan. Den heliga Birgitta utnämndes 1999 till europeiskt skyddshelgon. Statyn finns i Vadstena.
FOTO: PRESSENS BILD

Kanske det mest kända svenskan. Den heliga Birgitta utnämndes 1999 till europeiskt skyddshelgon. Statyn finns i Vadstena. FOTO: PRESSENS BILD

Foto:

Kultur och Nöje2002-01-15 00:00
Det slås på stort när 700-årsjulieet av den heliga Birgittas födelse firas nästa år. Förberedelserna har pågått sedan 1997, men det är nu som jubileumsåret ta form på allvar, berättar projektledare Åse Berglund i Vadstena. Dokumentationen om Birgitta är gedigen vilket underlättar för kreativa jubileumsarrangörer. Dessutom är Birgitta viktig inte bara i Sverige. Sedan 1999 är hon europeiskt skyddshelgon och runt om i Europa finns nu ett fyrtotal birgittakloster.
- Jag har just räknat ihop till 68 jubileumsprojekt som är igång just nu, säger Åse Berglund.

<b>Mycket musik</b>
Från Rom till Vadstena ska Östgötateatern och Östgötamusiken tillsammans med en internationell ensemble framföra "Birgittas stora resa", ett europeiskt Birgittaspel. Spelplatserna ligger längs den väg som kistan med Birgittas kvarlevor en gång fördes genom Europa till Söderköping och Vadstena. En mängd musikarrangemang planeras. Carl Unanader-Scarin arbetar med en ny Birgittaopera, andra med körverk och nya tonsättningar av Birgittas böner.
Historiska museet, Medeltidsmuseet, Tekniska museet och Myntkabinettet i Stockholm visar olika aspekter av Birgitta och hennes tid, liksom Östergötlands länsmuseum.
Kungliga Biblioteket ställer ut dyrbara handskrifter med Birgittas texter inlånade från New York, Warzawa och Palermo.
Tolv nya böcker om den redan tidigare väldokumenterade heliga Birgitta ska ges ut. En nyöversättning av Birgittas uppenbarelser till engelska görs just nu.

<b>Goda chanser till påvevisit</b>
Till det vetenskapliga symposiet "Birgittinsk spiritualitet och kultur under 700 år" i Vadstena i augusti har ett femtiotal forskare från hela världen inbjudits. Linköpings universitet arrangerar ett seminarium om Birgitta ur feministiskt perspektiv.
Även om de många evenemangen sträcker sig över hela året ska en högtidlig invigning ske i Vadstena den 1 juni. Påven är förstås inbjuden. Från svenskt perspektiv kan det verka otroligt men Åse Berglund menar att chanserna är goda för en påvevisit om fysiken bara tillåter för Johannes Paulus II som tycks fortsätta resa trots att han lider av Parkinsons.
Den 81-årige påven är ett stort fan av Birgitta.
- Han är oerhört engagerad i birgittinerna. Hans närmaste abbedissa, moder Tekla i Rom, är Birgittasyster. Och Birgitta är oerhört stor i Polen, hans gamla hemland.
Det var också Johannes Paulus som utnämnde henne till europeiskt skyddshelgon.
En formell avslutning av jubileumsåret äger rum den 7 oktober, Birgittadagen, på Birgittas födelseort, Finsta i Norrtälje kommun, där hon tillbringade sina tio första år.
<B>Fakta/Den heliga Birgitta</B>
? Föddes omkring 1303 i Finsta, Uppland. Gifte sig 1316 med lagman Ulf Gudmarsson i Ulvåsa, Östergötland. Fick åtta barn. Blev änka 1344. Reste till Rom 1349 där hon stannade fram till sin död 1373. Hennes kvarlevor fördes till Vadstena och till det kloster som stiftats av henne.
? Helgonförklarades 7 oktober (Birgittadagen) 1391 i Rom.
? Birgitta lämnade efter sig nedteckningar av 600 religösa budskap, uppenbarelser om man så vill. Det är inre visioner tolkade som budskap från Kristus, Maria eller från andra helgon.
? Den heliga Birgitta omsatte sin innerliga gudstro i praktiska handlingar. Hon ingrep också i politiska konflikter och tog ställning i mängder av enskilda fall och i frågor om människans handlade, om konsekvenserna av det onda och goda.
KÄLLA: NE
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!