JAKTEN PÅ VENUS
Andrea Wulf
Övers: Göran Grip
Leopard förlag
På nationaldagen har vi möjlighet att se Venus passera solen. Nästa gång det inträffar är 2117. Då är vi alla borta.
Inför passagen har Andrea Wulf skrivit Jakten på Venus. Den har redan översatts till flera språk och det är hennes första bok utgiven på svenska. Författaren är född i Indien, bor i England och har bl.a skrivit The Brother Gardeners som vunnit flera priser. Jakten på Venus är en historisk tillbakablick där vi dels får förståelse för passagens betydelse för vetenskapen, dels får följa de äventyrliga expedtionerna som de modiga och ambitiösa forskarna gav sig ut på. Astronomen Edmond Haley skickade 1716 ut ett upprop till forskarvärlden. Han var övertygad om att de skulle kunna mäta avståndet mellan solen och Jorden under nästa passage 1761. Överraskande nog fick hans anrop till framtiden gehör. Flera vetenskapsakademier började samarbeta kring expeditioner. För att göra så exakta mätningar som möjligt, behövdes observationsplatser på flera olika ställen på Jorden. Flera svenska vetenskapsmän var engagerade.
Förberedelserna, huvudpersonernas karaktär, käbbel mellan olika astronomer och beskrivningar av deras äventyr, gör att boken blir mer än en populärvetenskaplig redogörelse. Historien liknar mer en äventyrsroman i stora drag. Trots detta lyckas författaren på ett pedagogisk sätt beskriva också de vetenskapliga delarna.
Den 6:e juni 1761 observerades passagen av över 250 vetenskapsmän över hela världen. Deras beräkningar ledde till ett första försök att få grepp om solsystemets storlek.
Astronomernas fakta var ändå inte tillräckligt exakta, då många observationer inte kunde genomföras. Alltså organiserades nya expeditioner inför nästa passage 1769.
Dessa observationer ledde till kunskap om avstånd till solen som inte skiljer sig nämnvärt från dagens.Dessa kraftansträngningar av den vetenskapliga världen på 1700-talet är otroliga. Som nutidsmänniskor har vi svårt att förstå hur mycket dessa hjältar utstod för vetenskapens gagn. Detta trots att de var medvetna att deras umbäranden kunde vara förgäves på grund av de rådande väderförhållandena.
Boken är en tillbakablick som knyter an till passagen som sker nu. Andrea Wulf skickar också en hälsning till framtidens passager inte olikt den Edmond Haley skickade 1716. Fenomenet blir som en tidlös kommunikation om vår gemensamma fascination för universum. Jakten på Venus är en underhållande blandning av vetenskap, historia och äventyr. Den har också komiska inslag i beskrivningar av vetenskapsmännens karaktärer.
Fotnot: Om ni vill observera passagen så får ni gå upp tidigt på morgonen 6 Juni. Den börjar kring midnatt och sträcker sig till 06:54, beräknat för Stockholm. Om det inte är molnigt. Om du vill veta mer exakta tider för passagen, finns webbsidor rekommenderade t.ex: www.transitofvenus.org