Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Om mat för barn

I medierna handlar det om akrylamid, fetma och galna kor och tv-kockarna tävlar om tittarnas gunst. Rubrikerna riktar sig till vuxna, men undgår inte barnen.
Utställningen "Matomat" ska ge mellanstadiebarn en chans att reflektera över vad de äter, varför och hur.

”Matomat” stannar i tre veckor i matsalen på ett antal mellanstadieskolor. Målet är att inspirera till kreativitet på temat mat, inom skolans alla ämnen, och att göra barnen till medvetna små konsumenter.
FOTO: PRESSENS BILD

”Matomat” stannar i tre veckor i matsalen på ett antal mellanstadieskolor. Målet är att inspirera till kreativitet på temat mat, inom skolans alla ämnen, och att göra barnen till medvetna små konsumenter. FOTO: PRESSENS BILD

Foto:

Kultur och Nöje2002-12-21 00:00
Skolmatsalar runtom i landet är platsen för den nya utställningen av Riksutställningar och Måltidsmuseet i Grythyttan. Matomaten är ett stort skåp på hjul, fyllt av föremål som har med mat att göra. I tittfönster ställs frågor om mat och dryck. Vad väljer du bort på din tallrik? Ko, häst, hundvalp, struts, räka eller morot? Är sött gott? Det rymmer också uppmaningar om att hitta sin partyform och berättar att ett strutsägg räcker till en omelett för 16 personer.
- Barnen äter i skolan varje dag och det är i matsalen utställningen ska börja, berättar Ulla Arnell, projektledare.

<b>Alla sinnen med </b>
Första stoppet för utställningen är på Örtagårdsskolan i Malmö den 8 januari. Barnen kommer att mötas av en entré som viskar "Hör du maten?" och andra saker. Tanken är att väcka alla sinnen, inte bara syn och smak.
- Vi har hela tiden tänkt på grundstenarna människan, maten och miljön. Börjar man med sig själv och sinnena är det lättare att bli intresserad av de andra aspekterna av maten, säger Stina Algotson, Måltidsmuseet.
En metod som man utgått från är Saperemetoden. I franska skolor har den använts sedan 70-talet för att få barn att utveckla sina sinnen. Det handlar om att smaka, känna, lukta och lära. Och om att sätta ord på sina upplevelser, inte bara äckligt eller gott.
- Det går att använda maten som ett pedagogiskt verktyg inom de flesta ämnen, kemi, matematik, biologi likaväl som svenska, säger Stina Algotson.

<B>Fiskmåsar i skolmatsalen</B>
Utställningsskåpet innehåller också 18 laborationslådor med olika uppdrag i. "Höj kokpunkten i vatten, "Odla kryddor och växter" och "Gör egen färskost" är några av instruktionerna.
En del av "Matomat" kallas för "Sinnenas teater". Konstnären Bengt Carling har gjort en cylinder som ska hjälpa till att påverka miljön. Förutom att uppleva hur maten smakar ska man kunna experimentera med hur man kan förändra upplevelsen. Smakar lunchen annorlunda med fiskmåsljud i bakgrunden? Eller med diskokula och rökmaskin?
När sedan utställningen är över tänker sig arrangörerna en stor matfest på skolan, för både vuxna och barn.

FOTNOT: "Matomat" stannar tre veckor på varje inbokad mellanstadieskola och kommer att pågå i två år. Förutom läsmaterial och experiment ingår en del köksredskap, som en glassmaskin och en pastamaskin. Lärare och annan personal får en introduktionskurs för att bäst kunna använda Matomaten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!