Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Om att hitta en trygg plats

Hitta hemElisabeth Rynell

Kultur och Nöje2009-03-12 03:00
Elisabeth Rynell har med sina senaste romaner Hohaj (1997) och Till Mervas (2002) hittat hem till en personlig stil och säkerhet. Nu kommer Hitta hem, en roman med en än mer utmejslad stilsäkerhet och tonfall. I Hitta hem varvas två parallella historier med varandra, dels är det berättelsen om flickan Hild, som är tre år i ett folkhemskt femtiotal. Vi får följa henne från den magiska och hemlighetsfyllda barndomen, i en inre brytningstid mot större insikter om livets verkligheter, men även i en yttre; det gamla Sverige som med stora steg går in i det nya, välfärdens samhälle. Det rör sig om osynliga men ändå högst påtagliga skarvar i ett yttre och inre liv. Läsaren får följa Hild genom barn- och ungdom, och berättelsen är skriven med en driven prosa som ibland för tankarna till Birgitta Trotzigs Dykungens dotter. Den andra historien handlar om Mala, också den berättad under brytningstider, dels i skarven mellan katolicismens medeltid och reformation, dels i Malas utveckling från flicka till kvinna. Efter att hennes far mördats måste hon ta sig den långa och besvärliga vägen genom Ödmården till släktens hemtrakter. Också här bär språket spår av Trotzigs, utan att för den skull bli tyngt av plagiat. Elisabeth Rynell har en egen, djupt personlig stil, och jämförelsen är smickrande. Det är, som sagt, en roman om brytningstider, mellan olika tidevarv och människoåldrar, om att finna en trygg plats, både i sig själv och i sitt yttre liv. Rynell behärskar förmågan att fullfölja sina intentioner utan att förirra sig ut i periferierna. Språket tycks vara medvetet återhållet för att ge utrymme för en dialog med läsaren, istället för att enbart servera färdig skönsång. Med Hitta hem har Elisabeth Rynell ytterligare befäst sin plats som en av våra mest drivna och personliga författare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!