"Ögongodis" som ska sätta fart på kvinnodebatten

Närbild på ett ansikte inbäddat av vitsippor där de blå ögonen ser rätt in i dina och ett leende leker på läpparna. Det är romantiskt så det förslår men med förlov sagt inte det första blicken fastnar på när man träder in i utställningen Mangrant.

Britt-Marie Trensmar är fotografen som visar killar som vi brukar se nakna tjejer. Kvinnan på fotot är en flickvän till killen, något som kanske inte är så vanligt när det handlar om flickfotografering.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Britt-Marie Trensmar är fotografen som visar killar som vi brukar se nakna tjejer. Kvinnan på fotot är en flickvän till killen, något som kanske inte är så vanligt när det handlar om flickfotografering. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Kultur och Nöje2002-02-08 00:00
För här får man vända blicken och se på nakna män som alla är unga och vackra och enligt fotograf Britt-Marie Trensmar ägnade att vara till lust, som ögongodis åt kvinnor.
Arbetets museum har tacksamt tagit emot utställningen - som får sin urpremiär i Norrköping på söndag - och säger att den passar utmärkt som debattinlägg när man nu går in i en period som ska ägnas kvinnorörelsen. Kärlek, makt & systerskap är överrubriken där fyra utställningar och en mängd debatt- och andra program ska pågå nästan året ut.
Med Britt-Marie Trensmars vackra men spektakulära bilder kan man hoppas att blicken lyfts något från 70-talsdebatten som ibland fastnade i en både sex- och mansfientlig fälla.
Fotografen har arbetat med det här projektet under flera år, samtidigt som hon är frilansare och har tidigare visat utställningen Skönhetsfabriken där hon kritiserade kroppsfixering och skönhetsdyrkan inom främst mode och media.

<b>Skönheten</b>
Nu tar hon själv klivet in i detta och låter bilderna behaga varje skönhetstörstande kvinna och man.
- Det finns ett stort smörgåsbord av avklädda kvinnor på bild, män är faktiskt övergödda med kvinnor. Jag tänkte att det skulle vara lite mer rättvist fördelat, säger fotografen.
Britt-Marie Trensmar har tagit kontakt med män på gatan, sådana hon tycker är vackra. Hon har presenterat sig och sin avsikt att göra nakenbilder och många har tydligen blivit intresserade. Bilderna är 60x60 cm, i färg och svart/vitt och i några är fotografen själv med, fotograferande.
Fruar och flickvänner finns med i några bilder - det heterosexuella är understruket - men knappast som aktörer. Det finns något väldigt blont, naturligt och lekfullt i bilderna, det går inte alls att säga att det är "omvända kvinnobilder". Hela kontexten är annorlunda - också något att diskutera.

<b>Inga offer</b>
Även om killarnas skönhet är av typen lite platta frisörporträtt utan egen karaktär, så syns de roade, de må vara hur mycket objekt som helst - inte är de offer. Plats för debatt alltså. Där kan säkert komma överens om att en utställning av kvinnor som exploateras på det här sättet inte skulle vara möjligt att visa på museet.
Annars gäller tanken att vi ska se nakenheten så som vi kan se den i herrtidningar, fast alltså tvärtom.
Fototekniskt ser bilderna också läckra ut, här är intrikata skuggor, de svart-vita bilderna från ateljé har en viss dramatik och andra färgklara miljöer är hämtade från strand och blomsterängar.
Sannolikt kommer vi att få se många av de här bilderna i media den närmaste framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!