Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Odell skriver själv om fekjade psykosen

Lyckat och med ett bra resultat. Så kommenterar Konstfackseleven Anna Odell i Dagens Nyheter med egna ord den psykos hon iscensatte på Liljeholmsbron i Stockholm i januari.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Kultur och Nöje2009-09-21 03:00
Händelsen gjorde att hon tvångsintogs på S:t Görans sjukhus och för ett par veckor sedan dömdes i Stockholms tingsrätt för oredligt förfarande och våldsamt motstånd.Odell skriver om bakgrunden till projektet, hur hon för 14 år sedan genomled en riktig psykos på samma plats och fördes till S:t Görans, hur hon hösten 2006 strax efter att ha börjat på Konstfack såg en annan kvinna befinna sig i samma situation på Liljeholmsbron, och hur den händelsen fick henne att börja fundera på det som nu kommit att bli 2000-talets kanske mest omtalade svenska konstdebatt.Resultatet av aktionen ser hon som lyckat, då hon visat på brister i det bemötande hon fick på sjukhuset. Hon skriver bland annat: "Personalen tar alltså emot en ung kvinna som de misstänker har varit med om ett övergrepp och spänner fast henne i en bältessäng med benen isär, bälte runt midjan och händerna över huvudet. Inom några minuter kommer flera personer och lägger sig över henne, drar ner hennes strumpbyxor och trosor och ger henne en spruta i baken. Är det så man ska ta hand om en kvinna som man tror varit med om ett övergrepp?".Samtidigt är hon medveten om att projektet var kontroversiellt ur etisk synvinkel, och att det kan diskuteras om en fejkad psykos ska ses som konst. Hennes svar är att det beror på vad man gör av det, "hur man dokumenterar iscensättningen, hur man väljer att presentera verket".Hennes slutsats är kortfattad: "Lögnen behövdes för att visa sanningen".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!