Naturen förändrar
-Det är världens mest avbildade motiv. Men sådär har jag aldrig sett den förut.
Georg Oddner har plåtat reportage, mode, växter, kändisporträtt och konstfoto över hela världen i ett halvsekel. Samlingen består av 670 000 negativ och har ägnats flera stora retrospektiver. Ändå, när nu välkända bilder trängs med en del ovisat i natursköna Tomarps kungsgård i nordvästra Skåne träder nya saker fram.
-En bild förändras ju egentligen inte, men bilder beledsagas av omständigheter som inträffat. Det är mystifikationen med en bild: den är likadan som den alltid varit, men betraktaren har förändrats och ser då nya saker i den. Därför ger en bra bild alltid nytt ifrån sig.
Oddners långa fotoresa fyller hela den medeltida kungsgården, men utställaren Ulf-Melvin Fjellström har också låtit vissa ikonografiska bilder förstoras kraftigt och placerat dem utomhus: ovanför en damm, uppflugna i träd eller på markplan intill frigående höns, lamm och en struttande påfågel. Ovanför vallgraven står den där New Yorkbilden och speglar sig i vattnet. Lika vackert som hotfullt, för med sotröken som belägrar stan är det omöjligt att inte tänka 11 september. Fotografen själv upptäcker ständigt nya saker i den, från försvinnande små detaljer ur trafiken till bildens genomgripande innehåll.
NY i förändring
-På den tiden kunde man inte gå ut i New York med en vit skjorta, den blev svart på en gång. Miljöaspekten är något man tänker på först sedan de flyttade ut fabrikerna från centrum. Det är så mycket som hänt, men man ser redan då hur allt var man-made, till och med själva luften, allt var silat igenom mänskliga ansträngningar.
"Man upptäcker alltid något nytt i hans bilder" har hans nära vän Jan Troell, som också har en stor kärlek till stillbilden, sagt. När jag frågar Georg Oddner om han själv upptäckt något nytt på senare år, kvaliteter som han tidigare inte sett i sitt fotografi, börjar han resonera kring fotografiets inneboende styrka.
-Jag har undrat vad det är som gör att vissa bilder svarar generösare. Jag tror att det är att de har akustik, ljud som kan höras om vi kan lägga örat emot den. Det är stillbildens stora kvalitet, att den meddelar sig tyst. Vi slipper hetsandet och ljudet inom filmen, stillbilden är filmens motsats. Det tänkte jag nog inte på förr.
När vi pratar är plötsligt en mal som buren på en stark solstråle på väg rakt mot honom, den försvinner nästan i ljuset. "Fascinerande" utbrister han som om han fått syn på en bild han inte riktigt kan fotografera. För det gör han inte längre, hans händer är inte stadiga längre och den 84-årige fotografen är märkt av sjukdom. Men pratar om sin bildkonst gör han gärna, och det verkar överraska honom.
-Oj, så här mycket har jag inte pratat på flera år, säger han efter det långa resonemanget om New Yorkbilden.
Tomarps kungsgård ställer ut Georg Oddner till 2 september.