Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nytt på video

BUONGIORNO, NOTTE: MORDET PÅ ALDO MORO
****
SF Video

Kultur och Nöje2005-08-19 06:00
Chiara, en ung italiensk bibliotekarie, är med i Röda Brigaderna, en kommunistisk terrorgrupp. Våren 1978 kidnappar och mördar de Aldo Moro, f d premiärminister och kristdemokratisk partiledare. Han var då i färd med att gå i koalition med kommunisterna. Chiara är mycket tystlåten, iakttagande, inlevelsefull och känslig. Männen i gruppen är pratsamma, aggressiva, rationalistiska och på sekteristers vis fanatiskt övertygade om att de tror på rätt sak.
Marco Bellocchios starka och sevärda film ger visar Moro och hans fångvaktare med Chiaras ögon. Det är också bara hon som har kontakt med Italien utanför det slutna hemliga rum där Moro sitter. Hennes perspektiv på det hela är den tillbakadragna, politiskt nog egentligen rätt oskyldiga människans. Hon är inte socialist på samma uttalade sätt som sina kamrater, mest en småintresserad medverkande. Regelbundet visas hennes drömmar i form av journalfilmsbilder av nazister, socialister och kommunistiska motståndskämpar under andra världskriget. Blandningen antyder förmodligen att hon politiskt är sökande och vilsen.
Maya Sansa spelar Chiaras nästan stumma roll med förfinad mimik och laddad inlevelse. Påminner lite om Juliette Binoche. Hon är ett mänskligt fängslande centrum för ett förtätat kammarspel med fokus på terroristernas samtal med Moro och deras oroliga väntan på nyheter i förhandlingarna.
Moro framtonar som en eftertänksam, ädel, samlad politisk martyr, övergiven av partikamrater och kyrkan. Röster ur den italienska menigheten antyder att de inte delar Brigadernas kommunistiska tro. Ett av filmens två slut, en dröm om medmänsklighet och frihet, präglas av det djupa intryck Moro gör på Chiara.
Ett drivet bidrag till filmhistoriens politiska dramer, med en originell blandning av stiliserad realism med mycket lite tidsfärg, och drömspel. Lägenhetsmiljön visas med en mängd inspirerade, varierade bildkompositioner och vinklar. Musik av Verdi, Pink Floyd och Schubert stryker under stämningarna och regissörens åsikter om händelserna. Måste ses av de som gillade Z - han lever och Två tyska systrar.


<span class=Ing><B>HOTEL HEAVEN
***
SF Video</span>

På hotell Heaven i Bangkok bor två engelsmän som, efter möten med Thailands fattigbarn, gangsters och prostituerade inser att man inte kan fly från sina egna bekymmer och svagheter. Och en thailändsk pojke visar sig vara den mest livskloke.
Den berättelsen är inte ny, och i den här filmen är den varken fulländad, nyskapande eller särskilt bra i psykologin eller dramatiken. Behållningen är bildberättandet. Påträngande närbilder av nervösa människor blandas med actionfilmens rörelseenergi i Matrix-stil. Huvudpersonernas historier berättas parallellt i omkastad tidsordning. Viktiga moment passerar förbi i rockvideons moderna tempo.
Det gäller att avläsa bilderna snabbt. Oxide Pang har gett en gammal historia en högaktuell filmisk form. Som mest visar att Oxide och Danny Pang, hans bror, klippare och ofta medregissör, har kapacitet att bli Asiens bröderna Coen. Någon gång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!