Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya scener ur äktenskap

KÄRLEK TUR & RETUR
***
Harlekinen

Mycket Bergman-äktenskap  är det i Kärlek Tur & Retur, men det handlar inte om en av Ozons bästa filmer.
Foto: Triangelfilm

Mycket Bergman-äktenskap är det i Kärlek Tur & Retur, men det handlar inte om en av Ozons bästa filmer. Foto: Triangelfilm

Foto:

Kultur och Nöje2005-10-27 06:00
Fem scener ur ett äktenskap, berättade baklänges, från skilsmässoförhandling på advokatkontor till romantiskt första möte på italiensk strand. Det är inte Francois Ozons bästa film, det är nog Under sanden hittills; men han visar eftertryckligt sitt breda register som bildskapare, kvinnoskildrare och skapare av relationsdramer där förtätade bilder av människors psykologi och spänningar mellan dem är viktigare än att alla moment berättas ytligt, och därmed kanske lite tråkigt, verklighetstroget.
Brottstyckena ur ett äktenskap (det är flera år mellan varje scen) i omkastad tidsföljd ger Ozon möjlighet att presentera ett förutsägbar berättelse med fräscht, lite oväntat perspektiv. Vårt intresse stimuleras av att vi får veta saker i "fel" ordning och dessutom måste vi fundera på sammanhanget efteråt. Dessutom har Ozon tagit bort transportsträckor och falskt förenklade förklaringar genom att hoppa över flera led mellan orsak och verkan.
Det som ges är intensiv ögonblicksdramatik och spridda antydningar om varför PR-kvinnan och advokaten avslutar sitt moderna (de har äktenskapsförord) äktenskap. Parallellt visas andra samlevnadsformer än kärnfamiljen: hans bror har ett öppet homosexuellt förhållande, hennes föräldrars äktenskap går mot stumhet och bitterhet och man diskuterar artificiell befruktning mellan lesbiska.
Allt börjar bland kontaktsökande semesterfirare. Människor söker tvåsamhet men vad blir det av det?
När filmen slutligen når historiens början, i klichéromantiskt solnedgångsljus, vet vi redan att svärmisk romantik är ett sorts milt bländverk. Sedan följer mänsklig god vilja och brister i dynamiskt samspel tills allt slutar i uppgivenhet. Filmen är mycket antiromantisk. Stormig passion finns kanske bara i konsten, t.ex. i de italienska schlagersånger som ackompanjerar alltihop och som i Sverige bara numera hörs i de årliga melodifestivalerna.
Båda är otrogna lite slumpmässigt men det är hustrun som har åskådarens sympatier. Han är en rätt ytlig, försumligt lagd kvinnokarl som reagerar med våldsam bitterhet och lam ångerfullhet när allt är över. Då har hon lämnat honom med en glädjelös känsla av nyvunnen frihet. Det är imponerande att följa hur Valeria Bruni-Tedeschi och Stéphane Freiss med små medel och tydliga byten av kostym, frisyr och ålderstecken visar hur tillkortakommanden och besvikelser driver en kil mellan två hyggliga människor.
Ozon mejslar ut varje episod och ger den en egen stil. Inledningen liknar Bergmans Scener ur ett äktenskap. Därpå en salongsdiskussion i ensemblestil, lite á la Robert Altman, äktenskapsinteriör i Strindbergs ton, bröllopsfest som i Gudfadern och slutligen semesterromantik i populärstil. På stranden ser han ser havets skönhet, hon påpekar att det finns farliga undervattensströmmar. Det är en av filmens antydningar om att det ska sluta olyckligt.
Dessutom ännu ett exempel på Ozons förkärlek för att använda saker som rör vatten (swimmingpool, strand, hav) med symbolisk effekt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!