Nya östgötar i föreningsarkiven

Kultur och Nöje2001-11-20 00:00
Den ser ut som en julbok. Omslaget på den nya Immigranter i Östergötland, Förr och nu, visar snötäckta nejder och kanske ska det vara några främmande fåglar över den gamla landsbygden. Boken kommer lagom till årets stora presenthelg.
Det handlar om Föreningsarkivet ÖLFA:s skriftserie nr 9 och där har fem författare skrivit om olika invandrares föreningar i länet. Det första som gjordes var en inventering där föreningarna besöktes och gjordes uppmärksamma på vikten av dokumentation.
- Alla är inte så noga med protokoll och dagordningar numera, föreningslivet förändras, säger Mona Hallström, en av författarna. Nu, säger hon, kan det ofta handla om informella nätverk och sådant.
Börje Hjorth talar om hur invandringen började redan på istiden och man genom så kallad genetisk arkeologi funnit att den svenska ursprungsbefolkningen är samerna. Men föreningar för social gemenskap tog sin tid - i Norrköping talar man om Estniska hemmet från 1944 som den äldsta invandrarföreningen av kulturell karaktär. Kyrkliga församlingar, den tyska, fanns redan på 1500-talet.

Birger Persson berättar om vallonerna i Östergötland, en historia som bland annat sammanfaller med Finspångs utveckling till bruksort.
Inger Gustafsson-Seife har skrivit flera kapitel, ett berättar om projektet med immigranternas kulturarv i Östergötland. Det handlar om att bevara språket, om att hålla fester man är van vid och också att få hjälp att orientera sig socialt, att klara byråkrati.
Det har visat sig att många föreningar har trott att dokumentationen ligger för evigt säkrad i datorerna. Vilket en enkel stöld ändrade, likaså att tiden förändrar materialet i disketterna.
Som för så många föreningar i vår historia framkommer också att medlemsskapet ger kunskaper i praktisk demokrati.
Inger Gustafsson-Seife skriver också om italienska föreningen i Linköping, om Finspångs finska förening, Sverige-finska föreningen samt Bosniska föreningen Ljiljan, båda i Motala och Föreningen Hellas vänner i Linköping. Föreningen Simon som bildades mot droger och Internationella kvinnoföreningen som finns i Linköping. Tillsammans är urvalet gjort för att ge ett regionalt genomsnitt av föreningsverksamheten.
Aleksandra Ålund, professor vid Tema Etnicitet vid Linköpings universitet, medverkar också med en teoretisk bakgrund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!